Swiąteczny keks - Dwa Kolory

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Swiąteczny keks - Dwa Kolory
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Swiąteczny keks - Dwa Kolory
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Swiąteczny keks - Dwa Kolory
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Swiąteczny keks - Dwa Kolory

Składniki:

  • mąka ziemniaczana [5 łyżek]
  • mąka pszenna [7 łyżek] (tortowa)
  • cukier [5 łyżek] (drobny)
  • jajka [3 szt.]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • margaryna [125 g] (mleczna)
  • kakao [2 łyżki] (w proszku)
  • masło [2 łyżeczki] (do smarowania formy)
  • bułka tarta [2 łyżki] (do posypania formy)
  • masło [100 g] (do polewy)
  • cukier [2 łyżki] (do polewy)
  • kakao [2 łyżki] (do polewy)
  • pistacje [4 łyżki] (bez łupinek,posiekane)

Przygotowanie:

Mąke ziemniaczaną wymieszac z pszenną,dodać proszek do pieczenia i przesiać przez sitko - bedzie bardziej rosnać!
Margaryne włożyć do rondelka i roztopić,ostudzić!
Białka odzielić od żółtek,dodać szczypte soli i ubić na sztywną pianę,ubijając dodawać po jednym żółtku,potem dosypywać po łyżce mieszanki mąk z proszkiem - ciągle ubijać,wlać ostudzoną margarynę i ubijać do połączenie wszystkich składników.
Piekarnik włączyć na 180C,by się rozgrzał.
Foremkę do keksu wysmarować cieńko masłem i posypać tartą bułką (ja piekłam w foremce o wym.10x28cm).
Połowe ciasta wlać do fotemki,do drugiej czesci dodać dwie łyżki kakao i dokładnie wymieszac,tworząc ciasto czekoladowe - powoli wlewac go cieniutką strużką na ciasto białe i robić patyczkiem lub widelcem finezyjne zawijaski (delikatnie mieszając,bo ciasto z kakao jest cięższe,więc zawsze opada na dół!) - w ten sposób można tworzyć co raz inne ciasto,góra biała dół czekoladowy,lub na odwrót i t.d.
Wstawić ciasto do rozgrzanego piekarnika i piec 25-35min.,na złoty kolor.
Przygotowac polewę:roztopić w rondelku masło,wsypać kakao,energicznie mieszajac,by rozpuściło się,dodać cukier i pogotować kilka chwil,by nabrało konsystęncji śmietany(można dodać wiecej cukru - dla smakoszy!) - ostudzić.
Ostudzony keks polać półpłynną czekoladą,rozprowadzając ją delikatnie łyżką po górze i na boki,posypać pistacjami i schłodzić.
SMACZNEGO!!!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem