Sernik lemon curd

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik lemon curd
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik lemon curd
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik lemon curd
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik lemon curd

Składniki:

  • masło
  • ser twarogowy [800 g] (trzykrtonie przemielony lub ser z wiaderka do serników)
  • cukier [110 g] (pół szkalnki)
  • skórka z cytryny [2 łyżeczki]
  • jajka [3 ]
  • masło [45 g]
  • cukier [110 g]
  • jajka [1 ] (roztrzepane)
  • skórka z cytryny [1 łyżeczka]
  • sok z cytryny [2 łyżki]
  • ciastka [250 g] (Digestive)

Przygotowanie:

* Spód

Ciastka digestive lub inne pełnoziarniste pokruszyć żeby wyglądały jak piasek. Dodać rozpuszczone, ostudzone masło i wymieszać. Wyłożyć na dno torownicy ( u mnie 22cmśrednicy) i wstawić na 30 min do lodówki.

*Masa serowa

Ser, cukier, skórkę z cytryny i jajka (całe) zmiksować na gładką masę. po dodaniu każdego z jajek miksować żeby nie został po nim ślad:)
Gotową masę przelać do tortownicy i piec w piekarniku 60 minut w 180 stopniach. Następnie ochłodzić sernik (ja otworzyłam drzwiczki z piekarnika i tak studziłam).

*polewa cytrynowa-lemon curd

Roztopione i ochłodzone masło połączyć z skórką i sokiem z cytryny, cukrem oraz jajkiem i miksować na gładką masę. Płyn przelać do naczynka żaroodpornego i zrobić kąpiel wodną. Masę ciągle mieszać aż zgęstnieje.

Lekko ciepłą polewą polać sernik i odstawić na min 4 godz żeby się ochłodziło.

Smacznego:)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: surówka z kapusty pekińskiej i rzodkiewki

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe