Sernik lemon curd

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik lemon curd
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik lemon curd
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik lemon curd
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik lemon curd

Składniki:

Przygotowanie:

* Spód

Ciastka digestive lub inne pełnoziarniste pokruszyć żeby wyglądały jak piasek. Dodać rozpuszczone, ostudzone masło i wymieszać. Wyłożyć na dno torownicy ( u mnie 22cmśrednicy) i wstawić na 30 min do lodówki.

*Masa serowa

Ser, cukier, skórkę z cytryny i jajka (całe) zmiksować na gładką masę. po dodaniu każdego z jajek miksować żeby nie został po nim ślad:)
Gotową masę przelać do tortownicy i piec w piekarniku 60 minut w 180 stopniach. Następnie ochłodzić sernik (ja otworzyłam drzwiczki z piekarnika i tak studziłam).

*polewa cytrynowa-lemon curd

Roztopione i ochłodzone masło połączyć z skórką i sokiem z cytryny, cukrem oraz jajkiem i miksować na gładką masę. Płyn przelać do naczynka żaroodpornego i zrobić kąpiel wodną. Masę ciągle mieszać aż zgęstnieje.

Lekko ciepłą polewą polać sernik i odstawić na min 4 godz żeby się ochłodziło.

Smacznego:)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe