Mazurek różany

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-17
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Mazurek różany
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Mazurek różany

Składniki:

Przygotowanie:

Przygotuj kruche ciasto:
rozetrzyj masło z cukrem (3 łyżki) , dodawaj kolejno żółtka, mąkę i sól. Schłódź. Na niewielkiej blaszce (20x30cm) rozłóż ciasto, na bokach tworząc wyższe krawędzie. Ponakłuwaj ciasto co parę centymetrów widelcem, aby się nie wybrzuszało. Upiecz do zrumienienia w temp. 200 C. Wystudź.

Przygotuj polewę różaną:
Zagotuj razem 0,5 szklanki kremówki z 1 szklanką cukru. Następnie zmniejsz ogień o połowę i mieszaj STALE ok. 15 minut ( nie można odejść od pieca!), do czasu aż kropla polewy stężeje na talerzyku w czasie 0,5 minuty. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji dodaj konfiturę z płatków róż ( można ją kupić w dobrych delikatesach lub w sklepach ze zdrową żywnością; konieczna jest konfitura z PŁATKÓW RÓŻ, nie z owoców); Szybko wylej polewę na kruche ciasto i udekoruj według uznania- bardzo szybko tężeje. Zostaw do całkowitego ostudzenia. Ciasto podawać w malutkich kawałeczkach, ok. 3x3cm- ciasto jest bardzo słodkie. Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe