Mazurek figowy

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek figowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek figowy

Składniki:

Przygotowanie:

Szybko zagniatamy kruche ciasto z mąki, wystudzonych żółtek przetartych przez sito lub startych na drobnej tarce, cukru pudru, cukru waniliowego i masła. Schładzamy w lodówce ok. pół godziny, następnie pieczemy na złoty kolor w formie do mazurków. Studzimy, delikatnie wyjmujemy.
Kiedy ciasto się piecze, zabieramy się za masę: suszone figi i cytryny (pozbawione pestek, ale ze skórką) przepuszczamy przez maszynkę. Orzech siekamy. Z wody i cukru gotujemy syrop do momentu, aż z łyżki zanurzonej w syropie za kroplą pociągnie się lukrowa "nitka". Wtedy wrzucamy figi, cytryny , skórkę pomarańczową i orzechy. Całość smażymy 2 - 3 minuty. Czekamy, aż nieco ostygnie, wykładamy na spód mazurkowy, dekorujemy migdałami i czekoladą.

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • allie, 2012-04-06 20:24:31
    allie
    Ojej, musi być pyszny! Oryginalny przepis - pierwszy raz spotkałam się z taka wersją "farszu" do mazurka.
    Na te święta chyba już nie wypróbuję, ale kiedyś zrobię na pewno!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem