Mazurek kajmakowy

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-17
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Mazurek kajmakowy
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Mazurek kajmakowy

Składniki:

Przygotowanie:

Nastawiamy masę kajmakową: pół litra mleka z 400 g cukru i wanilią wyskrobaną z laski gotujemy na wolnym ogniu kilka godzin, mieszając i nie dopuszczając do wykipienia tak długo, aż masa zgęstnieje. Jeżeli kropla przeniesiona na spodeczek dość szybko zastyga, przyjmujemy, że jest dobrze. To jest najbardziej pracochłonna część mazurka, ale żadna masa z puszki nie odda tego smaku! Do gorącej masy dodajemy 100g masła, mieszamy, aż składniki się ładnie połączą.
W międzyczasie wykorzystujemy do mieszania gotującego się kajmaku inną siłę roboczą (mężą, dziecko itp.) i szybko zagniatamy kruche ciasto z mąki, wcześniej ugotowanych, wystudzonych i przetartych przez sito żółtek, cukru pudru, cukru waniliowego i masła. Chłodzimy pół godziny w lodówce, pieczemy na złoty kolor w formie na mazurki, lub na zwykłej blaszce, ale wtedy musimy zrobić ozdobny rant. Studzimy, delikatnie wyjmujemy z formy mazurkowej lub zostawiamy na blaszce.
Wylewamy na nasz mazurek jeszcze ciepłą masę kajmakową i popuszczamy wodze fantazji zdobiąc go po wystudzeniu dowolnymi technikami i składnikami. Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe