Mazurek

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek

Składniki:

Przygotowanie:

Kroimy śliwki w paseczki, zalewamy koniakiem, odstawiamy na pół godziny. Połamaną czekoladę, masło, kakao, imbir, 100g cukru i 100ml wody podgrzewamy w rondelku mieszając, aż powstanie jednolita masa. Studzimy. Białka z pozostałym cukrem ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie acz stanowczo mieszamy ją z przesianą mąką, posiekanymi orzechami i wystudzoną masą czekoladową. Ciasto wykładamy do tortownicy o średnicy ok. 25 cm lub do innej formy podobnych gabarytów, rozkładamy na nim odsączone z koniaku śliwki ( koniaku nie wypijać, przyda się jeszcze!), pieczemy ok. pół godziny w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu skrapiamy koniaczkiem niewypitym uprzednio, zdobimy w stylu dowolnym.
Może niezbyt efektowny z wyglądu, ale jak smakuje!!!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe