Mazurek

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek

Składniki:

  • mąka [0.5 szklanki]
  • cukier brązowy [150 g]
  • masło [50 g]
  • białko z jajka [4 szt.]
  • czekolada gorzka [100 g]
  • kakao [5 łyżek]
  • suszone śliwki [200 g]
  • orzechy włoskie [50 g]
  • imbir [1 szczypta] (mielony)
  • koniak [5 łyżek]
  • woda [100 ml]

Przygotowanie:

Kroimy śliwki w paseczki, zalewamy koniakiem, odstawiamy na pół godziny. Połamaną czekoladę, masło, kakao, imbir, 100g cukru i 100ml wody podgrzewamy w rondelku mieszając, aż powstanie jednolita masa. Studzimy. Białka z pozostałym cukrem ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie acz stanowczo mieszamy ją z przesianą mąką, posiekanymi orzechami i wystudzoną masą czekoladową. Ciasto wykładamy do tortownicy o średnicy ok. 25 cm lub do innej formy podobnych gabarytów, rozkładamy na nim odsączone z koniaku śliwki ( koniaku nie wypijać, przyda się jeszcze!), pieczemy ok. pół godziny w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu skrapiamy koniaczkiem niewypitym uprzednio, zdobimy w stylu dowolnym.
Może niezbyt efektowny z wyglądu, ale jak smakuje!!!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z makaronem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem