Sernik waniliowy z nutą cytrynową

autor: , kategoria: serniki, Wielkanocne potrawy , dodano: 2011-04-18
  • Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Sernik waniliowy z nutą cytrynową
    Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Sernik waniliowy z nutą cytrynową

Składniki:

  • mąka pszenna [25 dag] (ciasto kruche)
  • margaryna [10 dag] (ciasto kruche (użyłam Kasi))
  • cukier [7 dag] (ciasto kruche)
  • wanilia [0.5 ] (laski, ciasto kruche)
  • jajka [1 szt.] (ciasto kruche)
  • sól [1 szczypta] (ciasto kruche)
  • ser twarogowy [70 dag] (z wiadereczka, masa serowa)
  • margaryna [10 dag] (masa serowa (użyłam Kasi))
  • cukier puder [15 dag] (masa serowa)
  • cukier waniliowy [16 dag] (masa serowa)
  • budyń waniliowy [1 op.] (masa serowa)
  • wanilia [0.5 ] (laski, masa serowa)
  • jajka [4 szt.] (masa serowa)
  • skórka z cytryny [1 szt.] (z 1 cytryny, masa serowa)
  • skórka z pomarańczy [1 łyżeczka] (w syropie, masa serowa)

Przygotowanie:

Ciasto kruche: mąkę przesiewamy, siekamy z margaryną, cukrem, solą i wanilią. Wbijamy jajo i zganiatamy ciasto.Ciasto wałkujemy i wykładamy do tortownicy tworząc 4-5 cm brzeg (nieteflonową tortownicę należy natłuścić i obsypać bułką tartą). Wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy ser i włączamy piekarnik na 170-175 stopni C.

Ser: Ucieramy margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Jaja rozbijamy, dodajemy do po jednym żółtku, cały czas ubijając.Gdy dodamy wszystkie żółtka i uzyskamy kremową, puszysta masę, możemy dodawać po 1 łyżce sera, cały czas ucierając.

Gdy dodamy ser, należy wsypać proszek budyniowy (dalej ubijać). Następnie dodajemy skórkę z cytryny (najpierw cytrynę sparzyć warzątkiem!) i skórkę pomarańczową oraz wanilię. Białka z jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do sera, cały czas ostrożnie mieszając (nie ubijać!).
Gdy masa będzie jednolita, wylewamy ją na kruche ciasto. Wyrównujemy wierzch i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy 50-60 minut, bez termoobiegu, aż wierzch ciasta się zrumieni lub do tzw. suchego patyczka.
Wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy i pozostawiamy w nim sernik na kilkanaście minut.

Przed podaniem można posypać wystygnięty sernik cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik kokosowy na zimno

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką
  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)