Nieserowy sernik :)

autor: , kategoria: serniki, Wielkanocne potrawy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2011-04-18
  • Nieserowy sernik :)

Składniki:

  • cukier [1.5 szklanki]
  • mąka [3 szklanki]
  • jajka [5 szt.]
  • margaryna [250 g]
  • proszek do pieczenia [15 g] (jedno małe opakowanie)
  • budyń waniliowy [2 op.]
  • cukier waniliowy [1 op.] (Dr Oetker XXL)
  • śmietana [1200 g] (18%)
  • kakao [3 łyżki]

Przygotowanie:

Wyrabiamy kruche ciasto (zużywamy mąkę, cukier - pół szklanki, 5 żółtek, margarynę, proszek do pieczenia) - jeśli jest za sypkie możemy poratować się łyżką śmietany (albo dwiema ;)). Po wyrobieniu dzielimy na 3 części:
1/3 zostawiamy, a pozostałe 2/3 mieszamy z kakao i wyrabiamy ponownie. Oba ciacha chłodzimy w lodówce koło godzinki.

Formę wykładamy papierem i układamy na całym spodzie ciemne ciasto (można je po wyjęciu rozwałkować i ułożyć w formie). Znów chowamy do lodówki, ponieważ weźmiemy się za przygotowanie masy...

Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę (robiąc oczywiście test nad głową - chyba najfajniejszy etap :D). Dodajemy oba rodzaje cukru i chwilę miksujemy. Po chwili dorzucamy jeszcze budynie (na sucho!) i miksujemy, miksujemy... jak już nam się znudzi, to do powstałej masy dodajemy delikatnie śmietany mieszając wszystko łyżką. Kiedy wszystko już nam się ładnie połączy wylewamy na masę, która czeka na nas w lodówce. Jasne ciasto ścieramy na tarce nad całą formą, żeby zrobiła nam się apetyczna kruszonka :)

Pieczemy około 70-80 minut w 170-180 stopniach - tak, żeby góra ładnie się zarumieniła (ale patyczek nie powinien być całkiem suchy).

Smacznego! :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z jagodami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem