Wielkanocna pisanka

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-20
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocna pisanka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocna pisanka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocna pisanka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocna pisanka

Składniki:

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w garnku, dodać cukier i kakao. Zamieszać, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Dodać opakowanie maku (można też dorzucić trochę wiórków kokosowych i posypki, ale nie więcej niż 2/5 opakowania). Masę wylać na metalową blachę obłożoną wysmarowaną masłem i bułką tartą folią do pieczenia. Piec w temp. 150 stopni przez około 50 min.
W tym czasie można zająć się produkcją lukru. Do małego garnka wsypać cukier puder i zalać mlekiem. Gotować przez 5 – 10 min. Po zdjęciu z ognia mieszać aż do uzyskania jednolitej masy.
Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta wykroić z niego kształt jaja. Wylewać na przemian pasy lukru i czekolady. Lukier ozdobić kolorową posypką, a czekoladę wiórkami kokosowymi.
Następnie ładnie podać i można zająć się konsumpcją.
Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 65 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe