Torcik bezowy z winogronami i nutką amaretto

autor: , kategoria: torty, Wielkanocne potrawy , dodano: 2011-04-20
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Torcik bezowy z winogronami i nutką amaretto
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Torcik bezowy z winogronami i nutką amaretto
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Torcik bezowy z winogronami i nutką amaretto
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Torcik bezowy z winogronami i nutką amaretto

Składniki:

  • jajka [6 szt.]
  • cukier puder [200 g]
  • cukier [3 łyżki]
  • amaretto
  • orzechy laskowe [1 op.]
  • śmietana [400 g] (36%)
  • winogrona [500 g] (ciemne)

Przygotowanie:

Białka ubić, pod koniec dodać cukier puder. Dobrze ubite wyłożyć na papier do pieczenia i uformować torcik lub wyłożyć do małej tortownicy. Wstawić do piekarnika na ok 50-60 min., piec w temp 130 stopni aż wierzch będzie chrupiący i przyrumieniony. Po tym czasie wyciągnąć bezę z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

Następnie przekroić bezę wzdłuż. Beza w środku powinna być piankowa. Śmietanę ubić z cukrem.

Winogrona umyć, osuszyć, każdą przekroić na pół i wyjąć pestki. Orzechy posiekać. S

pód bezy nasączyć 3 łyżkami amaretto, następnie wyłożyć połowę ubitej śmietany, połówki winogorona i przykryć resztą śmietany.

Na całość nałożyć wierzch bezy.

Górę pokropić amaretto i posypać orzechami.

Wstawić do lodówki na ok 1 h.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Wielkanocne jajka z niespodzianką

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem