Torcik bezowy z winogronami i nutką amaretto

autor: , kategoria: torty, Wielkanocne potrawy , dodano: 2011-04-20
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Torcik bezowy z winogronami i nutką amaretto
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Torcik bezowy z winogronami i nutką amaretto
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Torcik bezowy z winogronami i nutką amaretto
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Torcik bezowy z winogronami i nutką amaretto

Składniki:

Przygotowanie:

Białka ubić, pod koniec dodać cukier puder. Dobrze ubite wyłożyć na papier do pieczenia i uformować torcik lub wyłożyć do małej tortownicy. Wstawić do piekarnika na ok 50-60 min., piec w temp 130 stopni aż wierzch będzie chrupiący i przyrumieniony. Po tym czasie wyciągnąć bezę z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

Następnie przekroić bezę wzdłuż. Beza w środku powinna być piankowa. Śmietanę ubić z cukrem.

Winogrona umyć, osuszyć, każdą przekroić na pół i wyjąć pestki. Orzechy posiekać. S

pód bezy nasączyć 3 łyżkami amaretto, następnie wyłożyć połowę ubitej śmietany, połówki winogorona i przykryć resztą śmietany.

Na całość nałożyć wierzch bezy.

Górę pokropić amaretto i posypać orzechami.

Wstawić do lodówki na ok 1 h.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem