Ciasto czekoladowe

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-20
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciasto czekoladowe
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ciasto czekoladowe

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto:
3 szklanki mąki
2 szklanka cukru
6 łyżki kakao
10 łyżek oleju
2 łyżeczka sody
2 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 cukier waniliowy
2 szklanki wody
2 łyżki octu

Polewa czekoladowa:
1/2 kostki margaryny
2 łyżki gorącej wody
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao

Ponadto:
płatki migdałowe
400 ml śmietany 36 %
4 łyżki cukru

Przygotowanie: Mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier waniliowy wsypujemy do miski i razem mieszamy. Dodajemy wodę, oraz ocet, dokładnie miksujemy. Na sam koniec dodajemy olej. Ciasto wylewamy na tortownicę (proporcja składników na blaszkę o średnicy 26 cm). Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 200 °C przez ok 35-40 min.

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto przekrawamy na 2 lub 3 płaty.

Śmietanę 36% ubijamy z cukrem. Wykładamy na warstwy ciasta i składamy jeden na drugi.

Przygotowujemy polewę. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy gorącą wodę, cukier i kakao. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok 2 min.

Ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi, wstawiamy do lodówki na ok 1 h

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe