Mazurek czekoladowy

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek czekoladowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek czekoladowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek czekoladowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek czekoladowy

Składniki:

  • mąka krupczatka [250 g]
  • żółtko z jajka [1 szt.]
  • margaryna [125 g] (zimnej, ja używam Kasi, ale równie dobre będzie schłodzone masło)
  • cukier puder [25 g]
  • śmietana [2 łyżki]
  • czekolada biała [100 g]
  • czekolada mleczna [100 g]
  • śmietana [4 łyżki] (słodkiej)
  • owoce kandyzowane [100 g]
  • płatki migdałów (garść. Do ozdoby. Dodatkowo można użyć na przykład posypek.)

Przygotowanie:

Sypkie składniki wymieszać. Posiekać z masłem. Dodać żółtko i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Wsadzić je na pół godziny do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Foremkę (ja użyłam okrągłej, ok. 30 cm średnicy) Wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, przełożyć do formy i ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20 minut. Wyjąć. Ostudzić.

Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej z dwoma łyżkami śmietanki.
W drugim naczyniu zrobić to samo z mleczną czekoladą.
Na ciasto wyłożyć kandyzowane owoce. Na nie wylać czekoladę (na przemian pasy mlecznej i białej). Rozprowadzić nożem tworząc wzorek. Ozdobić płatkami migdałowymi, posypką czy czym kto lubi.
Mazurek jest bardzo słodki.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Triki Weroniki: Jak przyspieszyć dojrzewanie warzyw lub owoców?

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta