Mazurek czekoladowy

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek czekoladowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek czekoladowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek czekoladowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek czekoladowy

Składniki:

Przygotowanie:

Sypkie składniki wymieszać. Posiekać z masłem. Dodać żółtko i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Wsadzić je na pół godziny do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Foremkę (ja użyłam okrągłej, ok. 30 cm średnicy) Wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, przełożyć do formy i ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20 minut. Wyjąć. Ostudzić.

Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej z dwoma łyżkami śmietanki.
W drugim naczyniu zrobić to samo z mleczną czekoladą.
Na ciasto wyłożyć kandyzowane owoce. Na nie wylać czekoladę (na przemian pasy mlecznej i białej). Rozprowadzić nożem tworząc wzorek. Ozdobić płatkami migdałowymi, posypką czy czym kto lubi.
Mazurek jest bardzo słodki.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem