Pękający sernik

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pękający sernik
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pękający sernik

Składniki:

Przygotowanie:

Zagnieść ciasto wykorzystując: kostkę margaryny, jajko, mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i 0,5 szklanki cukru. Włożyć je na 0,5h do zamrażarki. Następnie przekroić na dwie części (większą i mniejszą). Większą zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i powstałe "wiórki" wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia.

Kostkę margaryny utrzeć z 2 szklankami cukru, dodać 5 żółtek, twaróg, mąkę ziemniaczaną, aromat. Zmiksować. Ubić 5 białek na pianę i dodać do masy. Dokładnie wymieszać.

Masę wyłożyć na starte ciasto. Resztę ciasta również zetrzeć na tarce i posypać masę. Piec ok. 90min w 180 stopniach.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem