Pękający sernik

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-22
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pękający sernik
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pękający sernik

Składniki:

  • ser twarogowy [1.5 kg] (Najlepiej użyć ten sernikowy)
  • margaryna [2 kostki] (Kasia)
  • jajka [6 szt.]
  • cukier [2.5 szklanki]
  • mąka ziemniaczana [2 łyżki]
  • aromat pomarańczowy do ciast [1 op.]
  • mąka pszenna [2 szklanki]
  • kakao [2 łyżki]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]

Przygotowanie:

Zagnieść ciasto wykorzystując: kostkę margaryny, jajko, mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i 0,5 szklanki cukru. Włożyć je na 0,5h do zamrażarki. Następnie przekroić na dwie części (większą i mniejszą). Większą zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i powstałe "wiórki" wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia.

Kostkę margaryny utrzeć z 2 szklankami cukru, dodać 5 żółtek, twaróg, mąkę ziemniaczaną, aromat. Zmiksować. Ubić 5 białek na pianę i dodać do masy. Dokładnie wymieszać.

Masę wyłożyć na starte ciasto. Resztę ciasta również zetrzeć na tarce i posypać masę. Piec ok. 90min w 180 stopniach.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z rosą

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta