Mazurek kajmakowy

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek kajmakowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek kajmakowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek kajmakowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek kajmakowy

Składniki:

Przygotowanie:

Sypkie składniki wymieszać. Posiekać z masłem. Dodać żółtko i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Wsadzić je na pół godziny do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Foremkę (ja użyłam tortownicy, ok. 25 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, ok.1/3 odłożyć, resztę rozwałkować, przełożyć do formy i ponakłuwać widelcem. Z odłożonego ciasta zrolować wałeczek, który przyklejamy wzdłuż brzegu ciasta. Powstanie nam wyższy rant. Możemy lekko docisnąć go widelcem tworząc wzorek. Piec ok. 20 minut. Wyjąć. Ostudzić.

Krówki rozpuścić w kąpieli wodnej z trzema łyżkami śmietanki. Powstanie dość gęsta masa, którą wylewamy na ciasto.
Ozdabiamy płatkami migdałowymi, czekoladą i czym kto lubi.

Bardzo lubię tę wersję. Jest znacznie szybsza i wygodniejsza niż gotowanie puszki z mlekiem, robienie masy krówkowej lub próba nałożenia na ciasto gotowej, gęstej masy kajmakowej.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Jawa_82, 2014-04-25 09:24:20
    Jawa_82
    0
    Tego typu mazurki znam od dzieciństwa i moim zdaniem są smaczniejsze od tych z gotową masą kajmakową.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe