Babka cytrynowa

autor: , kategoria: ciasta ucierane, Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka cytrynowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka cytrynowa

Składniki:

Przygotowanie:

1. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo po jednym żółtku, cukier puder, cukier waniliowy,sok z cytryny i otartą skórkę cytrynową.

2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Białka ubić na pianę.

4. Masę z żółtek połączyć z mąką i pianą i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy.

5. Piec ok. 1 godzinę w 180 stopniach C.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • monikawinograd, 2011-08-29 16:28:35
    monikawinograd
    2
    baka okej, ale gdy polalam jak lukrem cytryowym byla zdecydowanie za slodka, wiec porada dla osob ktore beda polewaly ja lukrem dodac troche mniej cukru
  • PatrykLubik, 2016-11-07 08:14:26
    PatrykLubik
    zawsze mam dylemat, jaką mąkę użyć do takiej babki? Zawsze korzystam z mąk z POlskich Młynów, myślicie, że mąka o obniżonej zawartości glutenu będzie ok?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem