Orzechowe kuleczki jajeczne

autor: , kategoria: przekąski na zimno, Wielkanocne potrawy , dodano: 2011-04-23
  • Orzechowe kuleczki jajeczne

Składniki:

  • jajka [5 szt.]
  • orzeszki ziemne [200 g]
  • szynka [4 plastry]
  • ogórek zielony [1 ]
  • majonez [2 łyżki]
  • natka pietruszki
  • cebula
  • musztarda [1 łyżeczka] (rosyjska)

Przygotowanie:

1. Rozbijamy na drobno(najlepiej na miazgę orzeszki ziemne)
2. Jajka gotujemy na twardo, następnie całe drobno siekamy.
3. Następnie kroimy w kosteczkę 4 plasterki szynk, cebulkę, ogórka zielonego(niewielkiego) i siekamy niewielką ilość natki.
4. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy trochę(niewiele) majonezu(wymieszanego z musztardą rosyjską), tak aby można było z farszu zrobić kuleczki. Jeżeli dodamy za dużo majonezu, rzecz jasna kulki będą się rozpływały, także nie możemy przesadzać.
5. Z farszu lepimy małe kulki, następnie obtaczamy w rozdrobnionych orzeszkach.
Gotowe!
Nie dodaje żadnych przypraw z tego względu,że orzeszki są solone, a musztarda rosyjska pikantna.
Aby jajka mogły dużej postać, zamiast zielonego ogórka dodaje konserwowego. Zielony szybko puszcza wodę pod wpływem soli.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: frytki z dyni

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką