Karpatka

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Karpatka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Karpatka

Składniki:

  • mąka pszenna [0.5 szklanki]
  • margaryna [0.5 kostki]
  • jajka [5 ]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • masło [0.333 kostki]
  • cukier puder [0.5 szklanki]
  • budyń [0.5 op.]
  • woda [0.5 szklanki]

Przygotowanie:

Zagotować wodę z margaryną po trochu dosypując mąkę, energicznie mieszając gotować 5 min. Odstawić do wystygnięcia, wbijać jajka i ucierać. Podzielić na dwie części w kształcie placków piec 45min.

Wykonanie masy:

Masło rozetrzeć z cukrem pudrem. Ugotować budyń i po ostygnięciu wymieszać z masą maślaną. Przełożyć placki i posypać je cukrem pudrem.

Smacznego:):)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: wegetariańskie leczo z cukinii

Komentarze

  • kropka75, 2011-04-26 11:05:12
    kropka75
    To taka bieszczadka raczej wyszła.
    Ciasto z pół szklanki mąki i pół margaryny tylko? Masa z 1/3 kostki masła i połową budynku? Takie mikro ilości naprawdę? Co to za blacha??
    Komentarz
  • ramona8, 2011-04-28 10:20:50
    ramona8
    to może do tortownicy ?
    Komentarz
  • owocowylulek, 2011-04-29 12:06:11
    owocowylulek
    hm..ale placek kwadratowy noo i nawet dosyc wysoki... wiec cos tu jest nie tak ;/
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką