Rejestracja
Płeć: *
Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Sernik z żurawiną i białą czekoladą na owsianym spodzie

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-23
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sernik z żurawiną i białą czekoladą na owsianym spodzie
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sernik z żurawiną i białą czekoladą na owsianym spodzie
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik z żurawiną i białą czekoladą na owsianym spodzie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik z żurawiną i białą czekoladą na owsianym spodzie
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik z żurawiną i białą czekoladą na owsianym spodzie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik z żurawiną i białą czekoladą na owsianym spodzie

Składniki:

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową. Miksujemy wolno, żeby nie napowietrzać masy.

Składniki na spód umieść w naczyniu i rozcieraj widelcem tak długo aż powstaną lepkie okruszki. Wylep nimi dno i boki tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej folią aluminiową. Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.

W tym czasie zrób masę serową: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W dużej misce wymieszaj mikserem na małych obrotach cukier z kaszą i twarogiem. Dodawaj po jednym jajku, następnie ekstrakt waniliowy, przestudzoną czekoladę i śmietankę. Masa będzie dosyć rzadka.

Na przestudzony spód wysyp żurawinę i wlej masę serową. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut w 180°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz kolejne 60-70 minut.

Zrób polewę: Wymieszaj śmietanę z konfiturą i cukrem. Zmiksuj blenderem.

Gdy masa sernika będzie ścięta, wyjmij go delikatnie z piekarnika i polej polewą. Na wierzchu zrób kilka kleksów z soku i zrób wzorki wykałaczką. Piecz sernik kolejne 15-20 minut. Studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami a następnie włóż na noc do lodówki.

SMACZNEGO :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto winogronowe

Komentarze

  • gabka9, 2011-04-24 13:59:59
    gabka9
    Zapomniałam dodać, że sernik wychodzi pyszny, mięsisty i kremowy
    Komentarz
  • La Monica, 2011-04-26 14:22:44
    La Monica
    I tak wygląda, pysznie
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym
  • Mniam: 1
    Ciasto do topienia owoców
  • Mniam: 2
    Drożdżówki z budyniem i truskawkami
  • Mniam: 2
    Galaretowiec zwany mozajką