Sernik z żurawiną i białą czekoladą na owsianym spodzie

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-23
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sernik z żurawiną i białą czekoladą na owsianym spodzie
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sernik z żurawiną i białą czekoladą na owsianym spodzie
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik z żurawiną i białą czekoladą na owsianym spodzie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik z żurawiną i białą czekoladą na owsianym spodzie
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik z żurawiną i białą czekoladą na owsianym spodzie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik z żurawiną i białą czekoladą na owsianym spodzie

Składniki:

  • SPÓD
  • płatki owsiane [200 g] (zmielone w blenderze)
  • mąka pełnoziarnista [100 g]
  • mąka pszenna [50 g]
  • masło [100 g] (miękkie)
  • sól [0.5 łyżeczki]
  • soda oczyszczona [0.5 łyżeczki]
  • cukier trzcinowy [4 łyżki]
  • cukier waniliowy [1 łyżeczka]
  • mleko [2 łyżki] (2-3 w zależności od konsystencji)
  • miód [1 łyżka]
  • MASA SEROWA
  • ser twarogowy [1 kg] (tłusty, zmielony)
  • czekolada biała [100 g]
  • cukier [250 g] (można wymieszać pół na pół biały z brązowym)
  • jajka [5 szt.]
  • ekstrakt waniliowy [2 łyżki]
  • kasza manna [1 łyżka]
  • śmietana kremówka [0.25 szklanki]
  • żurawina [100 g] (suszona)
  • POLEWA
  • śmietana [4 łyżki] (kwaśna, 18%)
  • żurawina [4 łyżki] (konfitura)
  • cukier [1 łyżka] (czubata)
  • sok wiśniowy (trochę do dekoracji)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową. Miksujemy wolno, żeby nie napowietrzać masy.

Składniki na spód umieść w naczyniu i rozcieraj widelcem tak długo aż powstaną lepkie okruszki. Wylep nimi dno i boki tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej folią aluminiową. Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.

W tym czasie zrób masę serową: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W dużej misce wymieszaj mikserem na małych obrotach cukier z kaszą i twarogiem. Dodawaj po jednym jajku, następnie ekstrakt waniliowy, przestudzoną czekoladę i śmietankę. Masa będzie dosyć rzadka.

Na przestudzony spód wysyp żurawinę i wlej masę serową. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut w 180°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz kolejne 60-70 minut.

Zrób polewę: Wymieszaj śmietanę z konfiturą i cukrem. Zmiksuj blenderem.

Gdy masa sernika będzie ścięta, wyjmij go delikatnie z piekarnika i polej polewą. Na wierzchu zrób kilka kleksów z soku i zrób wzorki wykałaczką. Piecz sernik kolejne 15-20 minut. Studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami a następnie włóż na noc do lodówki.

SMACZNEGO :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • gabka9, 2011-04-24 13:59:59
    gabka9
    Zapomniałam dodać, że sernik wychodzi pyszny, mięsisty i kremowy
    Komentarz
  • La Monica, 2011-04-26 14:22:44
    La Monica
    I tak wygląda, pysznie
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem