Naleśniki ze szpinakiem

autor: , kategoria: naleśniki , dodano: 2009-12-11
  • Naleśniki ze szpinakiem

Składniki:

Przygotowanie:

Z mąki, mleka, wody i jaj ubić ciasto, usmażyć naleśniki - odstawić.

Farsz: mięso kurczaka pokroić w małą kostkę,pieczarki zetrzeć na tarce do jarzyn,cebule pokroić w kostę,ser żółty pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać olej,wrzucić piersi kurczaka,podsmażyć,dodać pokrojoną cebulę i chwilę smażć.Dodać pieczarki,posolić lekko,przykryć i dusić na małym ogniu ok.10 minut od czasu do czasu mieszając.Kiedy cebula zmięknie,dodać szpinak,wymieszać,dusić ok.2 min.,dodać ser żółty,wymieszać.

Gotowy farsz nakładać łyżką na naleśniki,składać w kopertę. Na patelni rozgrzać olej,uładać naleśniki z farszem i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać gorące polane sosem czosnkowym.

    Śr. ocena: 3.17 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • zlosliwiec, 2009-12-22 12:38:35
    zlosliwiec
    1
    Bardzo smakowity przepis, a do tego dobrze opisany

    Proszę tylko o przepis na sos czosnkowy (ostatnie zdanie).
  • zlosliwiec, 2009-12-22 12:39:32
    zlosliwiec
    Pardon! Znalazłem przepis na sos: http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=394
    Komentarz
  • daget, 2010-01-27 23:26:56
    daget
    3
    Zgodnie z nazwą, w roli głównej powinien być szpinak, mieso i pieczarki sa wedlug mnie zupelnie zbyteczne.
    W dodatku zabrakło podstawowego składnika dobrego szpinaku szczypta galki muszkatolowej.
    Widze ze jest tutaj sos czosnkowy ale szpinak bez czosnku to nie szpinak a sos to jednak nie to samo.
  • anettka, 2010-02-02 10:24:58
    anettka
    a dla wegetarian wersja jest smaczniejsza
    Podsmażyć cebulkę pokrojona z czosnkiem ( kostka) na szklistość na to dac cale opakowanie zmrozone szpinaku czyli 450g, smażymy aż nam woda odparuje po czym dodajemy soli, pieprzu, śmietany ze 2 łyżki. a na samym końcu kilka plasterków sera żółtego kruszymy i dodajemy. i tyle i to do naleśników albo do makaronu penne pychota
    Komentarz
  • Pomidora, 2010-02-16 12:13:31
    Pomidora
    1
    Brakuje mi śmietany i żółtka dodanego do szpinaku - wtedy jest delikatniejszy. Zgadzam się z Daget, że w roli głównej występuje tu kurczak i cebula, a nie szpinak. Poza tym reszta wygląda dość smakowicie.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem