Babka tęczowa.

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka tęczowa.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka tęczowa.
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka tęczowa.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka tęczowa.

Składniki:

  • margaryna [200 g] (u mnie Kasia)
  • jajka [3 szt.]
  • cukier [0.7 szklanki]
  • mąka pszenna [1 szklanka]
  • soda oczyszczona [1 łyżeczka]
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • olej [2 łyżki]
  • kakao [1 łyżka]
  • kisiel [2 op.] (1 malinowy, 1 cytrynowy)
  • sok z buraków [1 łyżka]
  • kasza manna (do wysypania formy)

Przygotowanie:

Margarynę porządnie utrzeć mikserem (prawie do białości) Nie przerywając ucierania dodawać po kolei żółtka. Dodajemy oba cukry. Ucieramy. Dodajemy olej i jeszcze chwilę ucieramy.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z ciastem.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z resztą składników.
Formę z kominkiem(niezbyt dużą, ok. 20-25cm) smarujemy margaryną i wysypujemy kaszą manną.
Ciasto dzielimy na trzy części.
Jedną mieszamy z kakao
drugą z kisielem malinowym i sokiem z buraków
trzecią z kisielem cytrynowym
Ciasta (jest gęste) wykładamy łyżką do formy, warstwami, w dowolnej kolejności.
Pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: dynia marynowana

Komentarze

  • agusia_85, 2011-05-31 14:35:28
    agusia_85
    Pięknie wygląda To będzie moje ciasto na najbliższą niedzielę
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta