Pełnoziarnista Wielkanocna Babka Piaskowa

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-23
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pełnoziarnista Wielkanocna Babka Piaskowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pełnoziarnista Wielkanocna Babka Piaskowa

Składniki:

Przygotowanie:

1. Ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywną pianę.
2. Do piany dodajemy po jednym żółtku, nie przestając ubijać.
3. Kiedy masa jest już puszysta, dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
4. Dodajemy roztopioną, gorącą margarynę.
5. Dodajemy esencję arakową (zwracamy uwagę na jaką ilość mąki przeznaczona jest buteleczka i wlewamy odpowiednią ilość :)) i lekko wszystko ubijamy.
6. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto.
7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, na 50 minut lub nieco dłużej.
8. Po upieczeniu, ostudzeniu i wyjęciu z formy posypujemy cukrem pudrem, kakao i cynamonem.

Smacznego!

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • anka_bunio, 2011-08-21 15:26:43
    anka_bunio
    2
    Zrobiłam tę babkę, jednak dodałam mniej cukru (znacząco mniej - 1/2 szklanki) i użyłam zamienników dla jajek. Wyszła bardzo smaczna, o dziwo nie jest za mało słodka, w sam raz. Fajna do "zdrowego przegryzania". Szkoda, że brzegi mi się trochę przypaliły.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem