Mazurek wielkanocny z miodem i szafranem

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-24
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek wielkanocny z miodem i szafranem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek wielkanocny z miodem i szafranem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek wielkanocny z miodem i szafranem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek wielkanocny z miodem i szafranem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek wielkanocny z miodem i szafranem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek wielkanocny z miodem i szafranem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek wielkanocny z miodem i szafranem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek wielkanocny z miodem i szafranem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek wielkanocny z miodem i szafranem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek wielkanocny z miodem i szafranem

Składniki:

  • jajka [2 szt.] (Ciasto)
  • kakao [2 łyżeczki] (Polewa)
  • mąka pszenna [40 dag] (ciasto)
  • cukier puder [15 dag] (ciasto)
  • miód [5 łyżeczek] (ciasto)
  • soda oczyszczona [1 łyżeczka] (ciasto)
  • masło [5 dag] (ciasto)
  • cukier puder [15 dag] (nadzienie)
  • masło [20 dag] (nadzienie)
  • żółtko z jajka [2 szt.] (nadzienie)
  • mleko [1.5 szklanki] (nadzienie)
  • szafran [1 op.] (nadzienie)
  • kasza manna [6 łyżek] (grysik, nadzienie)
  • powidła [0.5 szklanki] (śliwkowe, nadzienie)
  • masło [10 dag] (polewa)
  • mleko [3 łyżki] (polewa)
  • cukier [4 łyżki] (polewa)
  • migdały [20 szt.] (ozdoba)
  • rodzynki [0.5 szklanki] (ozdoba)

Przygotowanie:

Ciasto:
Masło i miód należy stopić w garczku i przestudzić. Mąkę z sodą, cukier puder, jajka i miód z masłem wyrabiamy na ciasto i dzielimy na dwie części. Pieczemy w blaszcze o wymiarach 40 cm x 25 cm po 15 minut w 200 stopniach C.

Nadzienie:
Pół szklanki mleka podgrzewamy i odstrawiamy na pol godziny mocząc w nim szafran. Do mleka z szfranem dodajemy szklanke mleka i gotujemy na nim grysik, bardzo szybko robi się z niego gęsta masa, po zdjęciu z ognia od razu go schładzamy. Masło, żółtka i cukier ucieramy, a następnie dodajemy grysik dalej ucierając. Jeden z placków smarujemy powidłami, a następnie masą grysikową i przykrywamy drugim plackiemm.

Wykańczanie:

Roztapiamy masło z mlekiem i dodajemy cukier oraz kakao. Dynamicznie mieszamy do pojawienia się gęstych bąbelków i zgęsnienia czekolady. Smarujemy nią górny placek mazurka i ozdabiamy migdałami oraz rodzynkami.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Triki Weroniki: Jak sprawić, by olej nie pryskał podczas smażenia?

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe