Aksamitna pyszotka wersja wielkanocna

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-24
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Aksamitna pyszotka wersja wielkanocna
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Aksamitna pyszotka wersja wielkanocna
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Aksamitna pyszotka wersja wielkanocna
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Aksamitna pyszotka wersja wielkanocna

Składniki:

Przygotowanie:

ciasto:
Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe podzielić na pół. Klasyczną dużą forme wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki.

beza:
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną wymieszać.

Połowę masy bezowej wyłozyc na placek posmarowany dzemem. Na beze wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC - 40 minut. Tak samo zrobić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku z termoobiegiem lub jeden po drugim wtedy składniki na beze nalezy podzielic na pół i drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem.

masa:
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką dodać do gotującego się mleka, zagotować, ostudzić Miękkie masło utrzeć na puch stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując. Dodać aromat migdałowy i zmiksować.

Gotowe, ostudzone placki przełożyć kremem Schłodzić przed podaniem.

Wielkanocna wersja przyozdobiona jajeczkami cukrowymi.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • glamour91, 2011-05-14 11:33:00
    glamour91
    1
    Wczoraj robiłam, rewelacja
  • agnes208, 2011-05-23 16:47:46
    agnes208
    ciesze się, że ciasto smakowało
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem