Wielkanocne ciasto Zeberka

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocne ciasto Zeberka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocne ciasto Zeberka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocne ciasto Zeberka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocne ciasto Zeberka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocne ciasto Zeberka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocne ciasto Zeberka
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocne ciasto Zeberka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocne ciasto Zeberka

Składniki:

  • cukier [350 g] (drobny)
  • mąka krupczatka [500 g]
  • woda [10 łyżek] (zimna)
  • olej [15 łyżek] (słonecznikowy)
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
  • kakao [2 łyżki] (w proszku)
  • mleko [250 ml] (zimne)
  • mąka pszenna [3 łyżki] (tortowa)
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • masło [200 g] (naturalne)
  • cukier puder [250 g]
  • czekolada [150 g] (deserowa)
  • margaryna [2 łyżki]
  • płatki migdałów [1 szklanka]
  • jajka [6 szt.]

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli i wodą na sztywna piane.Cukier utrzeć z żółtkami,dodać olej,ciągle ucierając wsypywać mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - ubijać,do połączenia wszystkich składników,delikatnie,łyżką,wymieszać z pianą białkową.Ciasto podzielić na dwie równe części,do jednej dodać kakao w proszku i dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać na 170C.Ciasta,białe i czekoladowe wlać do dwóch jednakowych foremek na keks(ja piekłam w foremkach 55x15),wysmarowanych odrobiną margaryny i wysypanych mąką krupczatką.Piec 25-30min.,aż ciasto zacznie odstawać od boków foremek.
Przygotować krem:125ml mleka zagotować,do 125ml zimnego mleka dodać 3 łyżki mąki pszenną,cukier waniliowy i dokładnie wymieszać,by nie było grudek,wlewać powoli do gotującego się mleka,energicznie mieszając,zagotować i schłodzić.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę,dodać do schłodzonego kremu i dokładnie połączyć,wstawić do lodówki.
Upieczone ciasta,białe i czekoladowe,pokroić na jednakową ilość kromeczek o szerokości ok.2cm.Podzielić te kromki na dwie równe ilości(czyli mając 16 białych i 16 czarnych kromek dzielimy na dwa takiej samej długości ciasta czarno białe 8krom.białych,8czarnych na jedno ciasto!)
Schłodzonym kremem smarujemy kromkę białą,kromkę czarną i t.d w tej samej kolejności,w ten sposób uzyskuje się dwa ciasta czarno-białe!Resztą kremu posmarować górę i boki ciast - wstawić do lodówki.
Przygotować polewę:czekoladę rozpuścić z margaryną,ciągle mieszając,aby nie powstały grudki,zagotować i ostudzić.
Płatki migdałów podsuszyć na suchej patelni ok.10min.
Schłodzone ciasto polewać półpłynną czekoladową polewą i rozprowadzać delikatnie łyżką po bokach,posypać góry ciast migdałowymi płatkami,dać do zimnego miejsca!
Gotowe ciasto kroić w skos,w ten sposób uzyska się kromeczki czarno-białe(jak na zdjęciu).
SMACZNEGO!!!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Komentarze

  • kliwia42, 2011-04-27 15:33:55
    kliwia42
    pewno fajne i smaczne.
    Komentarz
  • Jawa_82, 2012-04-20 19:54:56
    Jawa_82
    -1
    Moja mama przygotowuje to ciasto na Wielkanoc od lat pod nazwą "sarni grzbiet". Jedyna różnica, to taka, że krem jest z kaszy manny.
  • Myszos80, 2012-04-23 16:45:50
    Myszos80
    -1
    Moja mama robiła to pod nazwą tasiemiec, a wiem że popularna też jest nazwa metrowiec , a ciasto pyszne

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem