Babka Parzona

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka Parzona
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka Parzona

Składniki:

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek,dodać szczyptę soli i ubić na sztywną piane,pod koniec ubijania wsypać cukier i ubijać jeszcze chwilę na lśniącą pianę.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z tortową,dodać proszek do pieczenia i przesiać przez drobne sitko(będzie bardziej puszysta!).Margarynę rozpuścić i podgrzać aż będzie gorąca.
Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku,ciągle ubijać,potem wsypywać po łyżce mąki z proszkiem,ciągle ubijać,pod koniec wlewać powoli gorącą margarynę,ciągle ubijając.
Foremkę do babki wysmarować cieniutko margaryną i wysypać bułką tartą,wlać ciasto(by nie przekroczyło połowy formy,bo rośnie!) i wstawić do rozgrzanego na 160C piekarnika - piec 45-60min.,na złoty kolor!Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem