Mazurek Chopina

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek Chopina
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek Chopina

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto:
Z mąki, margaryny, jednego cukru wanilinowego, cukru pudru, jajka i żółtek zagnieść ciasto. Schłodzić przez 30 minut, zagnieść, rozwałkować.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, boki podnieść lekko do góry, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 190ºC przez 15-20 minut, na rumiano. Ostudzić.

Polewa:
Czekolady połamać i stopić w kąpieli wodnej. Śmietanę zagotować z drugim cukrem wanilinowym, przykryć pokrywką na 10 minut, dodać do czekolady, dokładnie połączyć i wyłożyć na ciasto, pozostawić do zastygnięcia.
Mazurek udekorować bakaliami wedle uznania.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem