Mazurek różany

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek różany
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek różany

Składniki:

  • sól [1 szczypta]
  • margaryna [100 g] (Kasia)
  • mąka krupczatka [150 g]
  • cukier [50 g]
  • konfitury [0.75 szklanki] (słoika z konfiturą z płatków róży)
  • płatki migdałów [3 łyżki]
  • żółtko z jajka [1 szt.]

Przygotowanie:

Mąkę z cukrem i solą wsypać do miski, masło posiekać, dodać żółko i szybko wyrobić na plastyczną masę.
Ciasto włożyć na min. 1 h do lodówki (max. 3 dni w lodówce).
Wyłożyć nim spód tortownicy, zrobić widelcem dziurki.
Piec ok. 15 minut w 180 stopniach.Na upieczony spód wyłożyć konfiturę i udekorować płatkami. Zostawić w zimnym miejscu na całą noc.
Smacznego!
Przestudzić.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Triki Weroniki: Jak przyspieszyć dojrzewanie warzyw lub owoców?

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem