Makowiec

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makowiec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Makowiec

Składniki:

  • drożdże [5 dag]
  • cukier [33 dag]
  • masło [8 dag]
  • mleko [150 ml]
  • żółtko z jajka [2 szt.]
  • cukier waniliowy [3 szt.]
  • sól [1 szczypta]
  • mak [25 dag]
  • kandyzowana skórka pomarańczowa [1 op.]
  • rodzynki [1 op.]
  • mąka pszenna [25 dag]

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na sitku. Przygotować dużą miskę i drożdże rozpuścić w ciepłym mleku dodając jednocześnie łyżkę cukru oraz taką ilość mąki aby powstało ciasto o gęstości gęstej śmietany. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia około 45 minut. Kiedy ciasto dostatecznie wyrośnie dodawać pozostałą porcję mąki, żółtka, 10 dkg cukru, 2 cukry waniliowe, sól wyrabiając to wszystko ręką. Kończąc wyrabianie dodawać stopione masło. Całe ciasto w tym momencie powinno odchodzić od ręki. Ponownie pozostawić ciasto do wyrośnięcia przez około 30 minut. Dzień wcześniej sparzyć mak wrzącą wodą. Następnego dnia odcedzić, zmielić go trzy razy w maszynce, wymieszać z 25 dkg cukru i podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając. W momencie kiedy cukier się rozpuści odstawić go do ostudzenia i dodać smażonej skórki pomarańczowej, cukier waniliowy oraz rodzynki. Następnie ciasto rozwałkować na placek, wysmarować makiem i zwinąć w rulon. Blachę wysmarować i wyłożyć pergaminem, włożyć makowca i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia. Upieczone i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem