Tarta czekoladowo-orzechowa z gruszkami

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-25
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Tarta czekoladowo-orzechowa z gruszkami
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Tarta czekoladowo-orzechowa z gruszkami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tarta czekoladowo-orzechowa z gruszkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tarta czekoladowo-orzechowa z gruszkami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tarta czekoladowo-orzechowa z gruszkami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tarta czekoladowo-orzechowa z gruszkami

Składniki:

  • mąka pszenna [2 szklanki] (tortowa)
  • margaryna [200 g] (mleczna)
  • jajka [5 szt.]
  • cukier [3 łyżki] (drobny)
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • orzechy laskowe [1 szklanka] (drobno posiekane)
  • cukier puder [1 szklanka]
  • masło [250 g] (naturalne)
  • kakao [4 łyżki] (w proszku)
  • gruszki [4 szt.] (z ogonkami!)
  • wino czerwone wytrawne [750 ml]
  • cynamon [2 łyżki] (w proszku)
  • cukier brązowy [3 łyżki]
  • płatki migdałów [5 łyżek]
  • dżem [4 łyżeczki] (żurawinowy)

Przygotowanie:

Gruszki należy przygotować dzień wcześniej:obrać je ze skórki,pozostawiając ogonki i gniazda.Do rondelka wlać wino,dodać brązowy cukier,cynamon i włożyć gruszki - gotować ok.40min,by były lekko mięke!Wyłączyć gruszki i pozostawić na noc w winie - nabiorą intensywnego aromatu i koloru!!!
Przygotować ciasto kruche:do dużej miski wsypać mąkę pszenną,dodać margarynę i posiekać ja nożem na drobne kawałki.Z dwóch jajek oddzielić żółtka,białka zostawić do masy.Do mąki wsypać proszek do pieczenia,cukier drobny,dodać dwa żółtka zagnieść elastyczne ciasto - zrobić kulę,owinąć folią i wstawić do lodówki na 30min.
Przygotować masę:masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę,3 jajka i 2 białka(które zostały od ciasta)ubić,połączyć z masą maślaną,dodać kakao i orzechy - wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolity krem.
Foremkę do tarty wysmarować cieniutko masłem,wyłożyć ciastem dno i boki,wychodząc za rant foremki,by ciasto nie spełzło w trakcie pieczenia!Wylać krem czekoladowo-orzechowy na ciasto.
Gruszki osączyć z wina,każdą gruszkę osobno pokroić na plasterki i wykłdać na krem,ogonkami do środka tarty,w ten sposób tworzy się krzyż,posypać płatkami migdałów i wstawić do nagrzanego na 170C piekarnika - piec ok 45-50min,aż ciasto zazłoci się.
W garnuszku rozgrzać dżem,ciepłą tartę posmarować za pomocą pędzla płynnym dżemem,ostudzić.
SMACZNEGO!!!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: pasta jajeczna

Komentarze

  • ramona8, 2011-04-28 11:05:10
    ramona8
    Bardzo dobre -polecam
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem