Ciasto marchewkowe z otrębami na Wielkanoc i nie tylko

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-25
  • Ciasto marchewkowe z otrębami na Wielkanoc i nie tylko

Składniki:

Przygotowanie:

Jest to ciasto na Wielkanoc, Boże Narodzenie i tak bez okazji.

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cukru należy dodawać stopniowo według uznania, ja dodaje +- pół szklanki..nie jest takie słodkie.
Jeżeli ma być dla diabetyków, proszę dodać specjalnego proszku dla cukrzyków do gotowania i pieczenia.
Ja ucieram osobno żółtka z cukrem i osobno białka, ale można razem.
Do utartej masy dodawać stopniowo mąkę, otręby , olej i sok jabłkowy. Na końcu dodać startą i dobrze wyciśniętą marchewkę, proszek do pieczenia i sode, na końcu dodać orzechy-rozdrobnione.

Piec w temperaturze 180°C do 60 min., można 50min.

Jezeli ma byc to ciasto ma Boże Narodzenie do ciasta dodać przyprawę do pierników i cynamon. Jeżeli ma być na Wielkanoc , proszę dodać wanilie.
Naturalnie można wszystkie składniki dodać bez okazji.
To ciasto można także robić z tartymi jabłkami tylko należy je wycisnąć z soku a sok wcześniej dodać do mąki.

Życze udanych wypieków i smacznego.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe