Babka waniliowa

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka waniliowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Babka waniliowa

Składniki:

  • mąka pszenna [2 szklanki]
  • cukier [1 szklanka]
  • jajka [6 szt.]
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
  • olej rzepakowy [100 ml]
  • polewa czekoladowa [1 op.]
  • margaryna [1 kostka] (Kasia)

Przygotowanie:

Margarynę zmiksować z cukrem, żółtkami jaj i cukrem waniliowym. Następnie dodać olej i wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i utrzeć masę na gładko. Białka jaj ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto przełożyć do formy na babkę, wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez okolo 50 minut. Ostudzone ciasto udekorować gotową polewą czekoladową lub lukrem.
Smacznego ! ! !

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: babka czekoladowa

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta