Mazurek z konfiturą z pigwy w czekoladzie

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek z konfiturą z pigwy w czekoladzie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek z konfiturą z pigwy w czekoladzie

Składniki:

  • mąka pszenna [250 g]
  • masło [160 g]
  • cukier puder [100 g]
  • żółtko z jajka [2 ]
  • konfitury [250 g]
  • czekolada gorzka [200 g]
  • kiwi
  • żurawina (suszona)
  • imbir (kandyzowany)

Przygotowanie:

Spód:
Mąkę, masło, cukier i żółtka połączyć ze sobą i zagnieść ciasto. Owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i obłożyć wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartę formę. Piec około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Nadzienie i przybranie
Na ostudzonym cieście rozsmarować konfitury z pigwy (ja robię je sama) i zalać roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Udekorować suszoną żurawiną, kandyzowanym imbirem i kiwi. Pozostawić do zastygnięcie czekolady.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: puree z dyni

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem