Szarlotka czekoladowo-budyniowa

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-25
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szarlotka czekoladowo-budyniowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Szarlotka czekoladowo-budyniowa

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, wsypać kakao, proszek oraz cukier i dobrze wymieszać. Masło i margarynę pokroić w kostki, a następnie włożyć do miski. Zagniatać ręcznie do momentu, gdy wszystko zacznie przypominać spore okruchy chleba. Wówczas stopniowo wlewać żółtka, cały czas zagniatając, aż ciasto stanie się jednolite i spójne. Uformować wałek, po czym przekroić na 2/3 długości. Mniejszy kawałek zawinąć w folię i schować do zamrażarki. Resztą wylepić dno wysmarowanej masłem formy (u mnie prostokątna: 23x34). Wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

Zagotować 500 ml mleka, a w pozostałych 250 ml rozpuścić budynie (jeśli trzeba, dodać cukier). Ugotować budyń. Ćwiartki jabłek pokroić w średniej grubości talarki. Ułożyć je w formie ze schłodzonym ciastem, posypać bułką tartą, a następnie zalać budyniem. Z zamrażarki wyjąć mniejszy kawałek ciasta i zetrzeć na tarce o małych oczkach, tworząc wierzch ciasta. Piec w 180°C przez ok. 45-50 min. Sprawdzić patyczkiem.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe