Wykwintny sernik kajmakowy

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-25
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Wykwintny sernik kajmakowy
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Wykwintny sernik kajmakowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wykwintny sernik kajmakowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wykwintny sernik kajmakowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wykwintny sernik kajmakowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wykwintny sernik kajmakowy

Składniki:

Przygotowanie:

Masło, żółtka i cukier ukręcić mikserem na puszystą masę. Stopniowo do ubitej masy dokładać ser i dalej miksować. Dodać ubitą pianę z białek (mieszać łyżką a nie mikserem), mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy dodać ricotte, ubitą śmietanę kremówkę i przyprawę do sernika.
Ciasteczka zmiksować w blenderze na proszek, dodać do nich roztopione masło i wymieszać. Wyłożyć na tortownice uprzednio posmarowaną masłem i opruszoną mąką. Dobrze uklepać. Na tak przygotowany spód wyłożyć masę serową. Piec ok godziny w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni. Na wystudzony sernik wyłożyć masę kajmakową i posypać płatkami migdałowymi.

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Komentarze

  • ramona8, 2011-04-28 15:22:21
    ramona8
    Nigdy nie jadłCam sernika kajmakowego ale wygląda bardzo apetycznie -ogólnie lubie serniki.
    Komentarz
  • -mimbla-, 2013-12-23 14:27:00
    -mimbla-
    0
    Pyszne!
    U nie zrobiony już 2 razy, a zaraz będziemy piec na Święta
    Dziękuję!
  • casiulek80, 2013-12-24 09:12:42
    casiulek80
    mimbla, świetnie, że udało Ci się zrobić sernik już dwa razy bo ja właśnie chcę go robić i teraz dotarło do mnie, że nie jest podane ile masła do sera trzeba dać???? No i co ja mam teraz zrobić:-( Może autorka teraz zajrzy i dopisze??
    Komentarz
  • pecynka, 2013-12-27 17:47:53
    pecynka
    Sernik dość apetyczny tylko ile tłuszczu do sera
    Komentarz
  • -mimbla-, 2014-01-04 11:59:05
    -mimbla-
    casiulek80 - u mnie robiła go córka, dziś znów będzie go robić, bo mamy zamówienia od rodziny Do ciasteczek na dole (zwykłe pokruszone herbatniki, bo nie ma u nas Digestive) dała pół kostki rozpuszczonego masła, a do sera białego pozostałe pół kostki masła. Kremówki nie użyła wcale, bo zapomniała a i tak wyszło
    Komentarz
  • linka2007, 2014-01-05 17:44:59
    linka2007
    1
    Daję 3 gwiazdki tylko bo:
    -nie ma podanej ilości masła jaką należy dodać do sera (ja dodałam kostkę masła ekstra)
    -spód ciasteczkowy nie wyszedł ( jak na moje oko za dużo masła jak na 1 opakowanie ciastek, ja kupiłam w kauflandzie digestive, nie pamietam ile ważyło, i niestety ale po upieczeniu i wyjęciu z piekanika masło wycieka, leje sie strasznie, do tej pory cieknie i spód jest mokry, tak więc zmniejszyłabym ilośc masła do 1/4 kostki)
    - ilość sera do spodu jest zbyt duża ( w efekcie wyszedł cienki spodzik i wysoki blok sera)

    Ogólnie ciasto smaczne, pomysłowe więc polecam, ale trzeba zrobić 1 raz na próbę, żeby wiedzieć co zmienić na drugi raz.

    Pozdrawiam autorkę, piękne zdjęcia
  • signa, 2014-04-18 21:38:58
    signa
    Przepraszam, mała poprawka: do masy daję kostkę masła

    Linka2007 ja zawsze daję ok 0,5 kostki masła na opakowanie Digestive i jest ok zarówno z konsystencją jak i z proprcjami w stosunku do ilości masy aczkolwiek z grubośćią spodu i masy to pewnie kwestia gustu i wielkości tortownicy, jak ktoś woli grubszy spód polecam dać 1,5 opakowania Ja akurat lubię jak masy jest dosć sporo.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem