Puszysta Baba Ajerkoniakowa

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-26
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Puszysta Baba Ajerkoniakowa
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Puszysta Baba Ajerkoniakowa
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Puszysta Baba Ajerkoniakowa
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Puszysta Baba Ajerkoniakowa
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Puszysta Baba Ajerkoniakowa
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Puszysta Baba Ajerkoniakowa

Składniki:

Przygotowanie:

Zoltka utrzec z cukrem na puszysta mase. Powoli dodawac make, proszek do pieczenia, olej. Na koncu dodac ajerkoniak i wymieszac mikserem. Nastepnie dodac ubite bialka i wymieszac lyzka.
Przelozyc do formy do baby wysmarowanej maslem i opruszonej maka.
Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Przestygnieta babe udekorowac polewa (ja dalam cytrynowa) i posypac perelkami.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 16

Komentarze

  • deszczowypies, 2014-04-30 22:15:58
    deszczowypies
    0
    Pierwszy raz piekłam babę, co prawda wyszedł lekki zakalec - ale chyba z mojej własnej winy, bo parę razy zajrzałam do piekarnika :P. Pyszna, faktycznie mocno ajerkoniakowa, wszystkim smakowała.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem