Mazurek migdałowy

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek migdałowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek migdałowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek migdałowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek migdałowy

Składniki:

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta: oddzielamy żółtka od białek i osobno ucieramy żółtka z cukrem i białka na sztywną pianę. Po ubiciu do żółtek dodajemy mielone migdały, białka i skórkę startą z jednej cytryny, po czym wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ilość ciasta wystarczy na dwie warstwy wielkości ok. 20 na 25 cm. Warstwy najlepiej jest piec oddzielnie, w temperaturze ok. 170-175 stopni, przez ok. 25-30 minut. Blaszkę koniecznie wykładamy papierem do pieczenia.

Przygotowanie masy maślanej: ucieramy żółtka z cukrem pudrem, następnie ucieramy miękkie masło i łączymy z żółtkami.
Ciasto po wystygnięciu obracamy spodami do góry i smarujemy jeden spód masą kajmakową, po czym posypujemy płatkami migdałowymi. Drugi spód smarujemy masą maślaną. Łączymy spody, ostrożnie, tak aby nie pękły.

Ciasto polewamy czekoladą rozpuszczoną na parze z łyżką masła, posypujemy migdałami.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • maciekm, 2011-04-26 09:38:31
    maciekm
    Mniammm Chyba sie skusze i wyprobuje.
    Komentarz
  • anakd21, 2011-04-26 09:43:15
    anakd21
    pysznosci i z masa kajmakowa to tym bardziej
    Komentarz
  • Bettiboo, 2011-04-26 09:44:57
    Bettiboo
    Wygląda bardzo apetycznie
    Komentarz
  • wiol22, 2011-04-26 10:23:55
    wiol22
    super pyszny przepis
    Komentarz
  • magdax78, 2011-04-26 10:32:57
    magdax78
    wygląda pysznie ...mniam
    Komentarz
  • monika26sz, 2011-04-26 10:53:40
    monika26sz
    mniam mniam mniam
    Komentarz
  • dziunia321, 2011-04-26 14:48:22
    dziunia321
    mniam mniam az slinka cieknie
    Komentarz
  • icecoffe, 2011-04-26 16:02:06
    icecoffe
    1
    Upiekła właśnie na swoje imieniny, bo resztek ze świątecznego stołu gościom nie podam;-)
    Rewelacyjnie wyszło i nie gorzej smakuje.
  • mirra58287, 2011-04-26 21:09:57
    mirra58287
    Musi być pyszny. warty wypróbowania i co najciekawsze nie używa sie maki i tłuszczu .zasłużone +5
    Komentarz
  • jaworka4, 2011-04-27 09:38:06
    jaworka4
    ciekawy przepis..musze przetestowac
    Komentarz
  • kuniadg, 2011-04-27 11:19:52
    kuniadg
    Jak są migdały to musi być pyszne
    Komentarz
  • monika26sz, 2011-04-27 11:20:24
    monika26sz
    pyszne na pewno
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe