Sernik marmurkowy pod bezową pierzynką

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik marmurkowy pod bezową pierzynką
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sernik marmurkowy pod bezową pierzynką

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto: Rozpuścić margarynę, dodać 3 żółtka, 1 szkl. mąki, 3 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, zmiksować i wyłożyć ciastem dno formy.

Masa białkowa: 9 białek ubić na sztywno, dodać 1,5 szkl. cukru.

Masa serowa: Wymieszać mikserem pozostałe składniki: ser, 9 żółtek, 2 cukry waniliowe, 2 budynie, olej i mleko. Ostrożnie dodać masę białkową i wymieszać. Odłożyć połowę ciasta do drugiego naczynia i dodać do niego 3 łyżki kakao, wymieszać, Wykładać ciasto białe i kakaowe na zmianę do formy i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 45 minut w temp. 200 stopni. Gdy ciasto będzie upieczone, temp. zmniejszyć do 50 stopni, włączyć termoobieg, trzymać ciasto w piekarniku około 1 godz.

Beza: 3 białka ubić na sztywno, dodać szklankę cukru, wysmarować bezą ciasto, posypać kolorową posypką i wstawić na 15 minut do piekarnika o temp. 150 stopni. Wyjąć z piekarnika, nie dopuścić by beza ściemniała. Sernik jest najlepszy po 2 dniach od upieczenia.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 135 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 24

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe