Pascha

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pascha
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pascha

Składniki:

  • mleko [0.5 l]
  • śmietana [250 ml] (kwaśna,18%)
  • jajka [5 szt.] (całe)
  • masło [1 kostka] (200 gram, można zastąpić margaryną)
  • cukier [1 szklanka] (biały, kryształ)
  • bakalie [2 szklanki] (suszone, pokrojone: ananas, morele, śliwki, rodzynki, żurawina)
  • płatki migdałów [3 łyżki] (do posypania)
  • aromat waniliowy do ciast [2 łyżki] (niekoniecznie)

Przygotowanie:

Śmietanę rozbełtać z jajkami. Mleko zagotować, wlać śmietanowo-jajeczną miksturę i gotować, często mieszając, aż zrobi się twarożek (serwatka ma być przezroczysta).

Odcedzić twarożek przez gazę i dobrze wystudzić.

Masło utrzeć z cukrem. Dodać esencję waniliową i porcjami twarożek i ucierać, aż masa będzie gładka. Dodać pokrojone bakalie (zostawić trochę do przystrojenia) i wymieszać.

Formę (ja używałam piramidalnej salaterki) wyłożyć gazą (będzie łatwiej wydostać deser), przełożyć do niej masę, dokładnie ubijając-będzie ją łatwiej kroić i nie będzie się rozpadać-i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Po tym czasie wyciągnąć na paterkę i ustroić bakaliami, posypać płatkami migdałów. Do czasu podania przechowywać w chłodnym miejscu.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem