Pascha

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pascha
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pascha

Składniki:

Przygotowanie:

Śmietanę rozbełtać z jajkami. Mleko zagotować, wlać śmietanowo-jajeczną miksturę i gotować, często mieszając, aż zrobi się twarożek (serwatka ma być przezroczysta).

Odcedzić twarożek przez gazę i dobrze wystudzić.

Masło utrzeć z cukrem. Dodać esencję waniliową i porcjami twarożek i ucierać, aż masa będzie gładka. Dodać pokrojone bakalie (zostawić trochę do przystrojenia) i wymieszać.

Formę (ja używałam piramidalnej salaterki) wyłożyć gazą (będzie łatwiej wydostać deser), przełożyć do niej masę, dokładnie ubijając-będzie ją łatwiej kroić i nie będzie się rozpadać-i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Po tym czasie wyciągnąć na paterkę i ustroić bakaliami, posypać płatkami migdałów. Do czasu podania przechowywać w chłodnym miejscu.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe