Mazurek kajmakowy

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek kajmakowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek kajmakowy
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Mazurek kajmakowy
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Mazurek kajmakowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek kajmakowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek kajmakowy

Składniki:

  • mąka krupczatka [30 dag]
  • masło [20 dag]
  • cukier puder [10 dag]
  • żółtko z jajka [3 szt.] (gotowane)
  • masa kajmakowa [1 op.] (puszka)
  • bakalie (do dekoracji)

Przygotowanie:

1. Żółtka rozdrobnić.
2. Z mąki, masła, cukru pudru i żółtek zagnieść ciasto.
3. Odłożyć ciasto do lodówki na minimum godzinę.
4. Schłodzone rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną i wysypana bułką tartą formę.
5. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
6. Na wystudzonym cieście rozsmarować masę kajmakową i udekorować bakaliami.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: babka na Boże Narodzenie

Komentarze

  • agnes208, 2011-04-27 16:09:12
    agnes208
    1
    pieknie wygląda
  • eluchap, 2012-03-31 15:24:50
    eluchap
    1
    Mazurek kajmakowy jak marzenie

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta