Bakaliowa babka drożdżowa z migdałową polewą

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bakaliowa babka drożdżowa z migdałową polewą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bakaliowa babka drożdżowa z migdałową polewą

Składniki:

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać ⅓ szklanki ciepłego mleka, wsypać łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Mąkę wsypać na stolnicę, dodać rozczyn, utarte żółtka i przestudzone mleko. Zagnieść i wyrobić ciasto. Dodać roztopiony tłuszcz i bakalie (rodzynki wcześniej namoczyć we wrzątku, odcedzić). Dokładnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, ponownie odstawić do podrośnięcia.

Piec ok. 40 minut w temp. 180st. Upieczoną i lekko wystudzoną babkę polać czekoladową polewą (czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej z odrobiną aromatu migdałowego). Ozdobić migdałami.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem