Bakaliowa babka drożdżowa z migdałową polewą

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bakaliowa babka drożdżowa z migdałową polewą
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bakaliowa babka drożdżowa z migdałową polewą

Składniki:

  • mąka pszenna
  • cukier [1 szklanka]
  • mleko [1 szklanka]
  • margaryna [12 dag]
  • żółtko z jajka [4 szt.]
  • drożdże [5 dag]
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • rodzynki [5 dag]
  • kandyzowana skórka pomarańczowa [5 dag]
  • daktyle [5 dag]
  • morele [5 dag] (suszone)
  • czekolada gorzka [1 ] (tabliczka, na polewę)
  • masło [1 łyżka] (na polewę)
  • aromat migdałowy do ciast (na polewę)
  • migdały (do ozdoby)

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać ⅓ szklanki ciepłego mleka, wsypać łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Mąkę wsypać na stolnicę, dodać rozczyn, utarte żółtka i przestudzone mleko. Zagnieść i wyrobić ciasto. Dodać roztopiony tłuszcz i bakalie (rodzynki wcześniej namoczyć we wrzątku, odcedzić). Dokładnie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, ponownie odstawić do podrośnięcia.

Piec ok. 40 minut w temp. 180st. Upieczoną i lekko wystudzoną babkę polać czekoladową polewą (czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej z odrobiną aromatu migdałowego). Ozdobić migdałami.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Polecany film:

Triki Weroniki: Jak przyspieszyć dojrzewanie warzyw lub owoców?

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe