Mazurek migdałowo-porzeczkowy

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek migdałowo-porzeczkowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek migdałowo-porzeczkowy
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek migdałowo-porzeczkowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Mazurek migdałowo-porzeczkowy

Składniki:

  • soda oczyszczona [1 łyżeczka]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • bułka tarta [0.5 szklanki]
  • masło [0.5 kostki]
  • cukier [0.5 szklanki]
  • polewa czekoladowa [1 szt.]
  • jajka [5 ]
  • migdały [20 dag] (bez skórki, najlepiej kupić normalne, sparzyć ok 5 min we wrzątku, po czym skórka bardzo łatwo schodzi)
  • pisaki cukrowe [1 op.]
  • płatki migdałów (orzechy, rodzynki, co kto lubi do dekoracji)
  • dżem [1 ] (porzeczkowy)

Przygotowanie:

1.)Migdały zmielić do konsystencji mąki . Dodać sodę , proszek do pieczenia i bułkę tartą.

2)W oddzielnym naczyniu masło zmiksować z 5 całymi jajami i cukrem.

Stopniowo dosypując produkty z punktu 1 do jajek miksować do uzyskania jednolitej masy.

Piec 50 minut w 180C*

Lekko ciepłe ciasto przekroić w połowie i posmarować dżemem.
Po ostygnięciu wylać polewę czekoladową i udekorować według uznania.

Smacznego ! :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem