Wielkanocne babeczki z białek

autor: , kategoria: Wielkanocne potrawy, kuchnia polska , dodano: 2011-04-26
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocne babeczki z białek
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wielkanocne babeczki z białek

Składniki:

  • białko z jajka [7 szt.]
  • cukier [7 łyżek]
  • mąka pszenna [6 łyżek]
  • mąka ziemniaczana [2 łyżki]
  • margaryna [12.5 dag] (lub masło)
  • proszek do pieczenia [3 łyżeczki]
  • sok z cytryny (lub aromat cytrynowy)
  • bakalie [0.5 szklanki]
  • kandyzowana skórka pomarańczowa [1 łyżka]

Przygotowanie:

Masło stopić i ostudzić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier; ubijać do całkowitego rozpuszczenia.
Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, bakalie, sok z cytryny, kandyzowaną skórkę i masło.
Całość delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Piec w temperaturze około 160 stopni przez około 30 -40 minut.
Porcja wystarcza na około 10 babeczek w formie dla muf finek.
Po upieczeniu babeczki można polać dowolną polewą, lukrem i udekorować bakaliami.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z groszkiem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką