Blok Princessa

autor: , kategoria: ciasta z masą, kuchnia polska , dodano: 2011-05-07
  • Blok Princessa

Składniki:

  • margaryna [1 kostka]
  • mleko [1 szklanka]
  • cukier [1 szklanka] (kryształ)
  • wiórki kokosowe [10 dag]
  • mleko w proszku [1 op.]
  • wafle [2 ] (tafle andruta)
  • herbatniki [2 op.] (duże)
  • aromat waniliowy do ciast

Przygotowanie:

Margarynę,cukier, mleko rozpuścić i zagotować (uważać by mleko nam nie uciekło!!) następnie wsypujemy do tego wiórki, mieszamy i zdejmujemy z ognia do całkowitego ostygniecia.

W tym czasie możemy pokruszyć herbatniki:)

Po ostudzeniu tej "masy"wsypujemy stopniowo do niej mleko w proszku (ja zawsze myję łapki i jedną mieszam, wtedy mogę ocenić kiedy masa zaczyna mi tężeć i łatwiej rozbijać mi grudki z mleka;)) następnie wlewam 2-3 krople aromatu i stopniowo wsypuję pokruszone ciastka. Po wymieszaniu całości i uzyskaniu zbitej,sztywnej masy nakładam ją na taflę andruta i dociskam drugą, wystawiam w chłodne miejsce na jakąś godz. tylko dziewczyny nie do lodówki!!!!bo andrut może sie wam zrobić gumowy:)

Mam nadzieję, że przepis się wam spodoba:)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: kutia wigilijna

Komentarze

  • Ulenka006, 2011-05-07 15:56:30
    Ulenka006
    Blok Princessa-prosty,szybki,tani
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem