Soczewica z ryżem i warzywami

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie, kuchnia indyjska , dodano: 2011-05-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Soczewica z ryżem i warzywami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Soczewica z ryżem i warzywami
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Soczewica z ryżem i warzywami
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Soczewica z ryżem i warzywami

Składniki:

  • soczewica [1 szklanka]
  • ryż [0.75 szklanki] (Basmanti)
  • kurkuma [1 łyżeczka]
  • curry [1 łyżeczka]
  • papryka czerwona [1 szt.]
  • brokuł [1 szt.] (bądź mniej)
  • chili (przyprawa) [1 łyżeczka] (bądź skrojone pół papryczki chilli)
  • cebula [1 szt.]
  • czosnek [1 ząbek] (bądź jak kto woli granulowanego szczyptę)
  • oliwa z oliwek [2 łyżki] (ewentualnie olej)
  • kostka rosołowa [0.5 kostki]
  • woda [1 szklanka] (do przygotowania wywaru rosołowego)

Przygotowanie:

Smaczne, zdrowe, zapychające i niskokaloryczne danie :)

CZĘŚĆ PATELNIOWA (smażenie+gotowanie):
1) Kroimy cebulę i podsamażamy na oliwie. Dodajemy czosnek.
2) Gdy się zarumieni cebula dodajemy curry i chilli - mieszamy, uważając, by przyprawy się nie przypaliły.
3) Po chwili dodajemy soczewicę i zalewamy wywarem rosołowym (pół kostki rosołowej wrzucamy do szklanki wrzącej wody, mieszamy).
Gotujemy ok. 25 min.

CZĘŚĆ GARNKOWA (gotowanie + gotowanie na parze):
Najwygodniej to zrobić korzystając z garnków do gotowania na parze, bądź moim starym prymitywnym sposobem - garnek i na to sitko i wszystko przykryć przykrywką ;)
4) ryż wsypujemy do wrzącej wody z kurkumą [ja nie solę w ogóle, ale jak ktoś woli to proszę sobie posolić :P]
Gotujemy 10-15 min w zależności od tego co jest napisane na opakowaniu producenta.
5) na sitko, bądź do drugiej części garnka do gotowania na parze dodajemy brokuły i paprykę (lub inne nasze ulubione warzywa].
Gotujemy max. 5 min, zdejmujemy i odstawiamy, pozwalając ryżowi dalej się gotować.

CZĘŚĆ TALERZOWA:
6) sypiemy ryż, na to soczewicę i na koniec warzywa.
Smacznego! :)

UWAGI:
W związku z tym, że soczewica gotuje się troche dłużej niż ryż i warzywa, można chwilę odczekać zanim się nastawi część garnkową. Albo gdy nastawimy soczewicę, dopiero wtedy zacząć kroić warzywa do gotowania na parze :) Albo zrobić 5 min ćwiczeń gimnastycznych (szczególnie polecane przeze mnie dla nie mających czasu ćwiczyć :P)

* Postaram się następnym razem zrobić ładniejsze zdjęcia :)

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z wędzonym kurczakiem

Komentarze

  • anka_bunio, 2011-06-02 19:39:40
    anka_bunio
    0
    Uwielbiam kolorowe, multiwarzywne dania To również przypadło mi do gustu. Dodatek curry i spora ilość chili sprawiają, że potrawa nie jest mdła i nabiera ładnego koloru.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką