Proste bułki pszenno-żytnie

autor: , kategoria: bułki i rogaliki, dla diabetyków, kuchnia polska , dodano: 2011-05-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Proste bułki pszenno-żytnie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Proste bułki pszenno-żytnie
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Proste bułki pszenno-żytnie
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Proste bułki pszenno-żytnie

Składniki:

Przygotowanie:

Rozpuszczam w misce drożdże w kilku łyżkach ciepłej wody, następnie dodaję 2-3 łyżki mąki pszennej i mieszam do połączenia (mogą być grudki). Przykrywam i odstawiam na ok 15 minut, aż zaczyn zacznie bąblować. Wówczas dodaję pozostałe składniki (mąkę zawsze przesiewam) i wyrabiam gładkie, spójne ciasto. Używam do tego celu miksera o mocy 450 W i z reguły trwa to ok. 10 minut.

Mój ostatni patent - gdy ciasto jest już w miarę zwarte, odwracam miskę z ciastem do góry dnem, cały czas miksując, i dalej miksuję. Wydaje mi się, że w ten sposób lepiej je napowietrzam :) Przykrywam miskę i odstawiam w ciepłe miejsce do rośnięcia (zwykle 60).

Gdy ciasto podwoi objętość, formuję bułki - odrywam po kulce i dłońmi posmarowanymi lekko oliwą roluję ją w bułeczkę, i układam na 2 blachach wyłożonych pergaminem. Wychodzi 8-10 sztuk. Odstawiam ponownie w ciepłe miejsce do ostatecznego rośnięcia - bułeczki będą dwa razy większe (40-60 minut). Następnie piekę w nagrzanym piekarniku w temp. 200 st.C przez ok. 15 minut.

Spód musi być twardy, patyczek suchy, a bułki lekko zrumienione (czasem w ostatnich minutach pieczenia przykrywam je papierem, jeśli widzę, że za bardzo się rumienią z wierzchu). Przykrywam bawełnianą ściereczką i zostawiam na kratce do całkowitego wystygnięcia.
Są to moje ulubione bułeczki codzienne - miękkie i puszyste, z lekko chrupiącą skórką, o neutralnym, ale wyraźnym smaku. Są smaczne przez ok. 2 dni.

Zwykle piekę ich więcej, część zamrażam, a później wieczorem przekładam z zamrażarki do lodówki, aby były gotowe na rano. Nic nie tracą na swoim smaku i konsystencji:)
Inspirację zaczerpnęłam ze strony:
http://twojemoje.blogspot.com/2010/06/najatwiejsze-buki-pszenno-zytnie.html

uwagi do składników - woda może być źródlana albo przegotowana z kranu, czasem zmieniam proporcje mąk - np. 300 g pszennej i 200 g żytniej lub 400 g pszennej i 100 g żytniej.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 170 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 9

Komentarze

  • zuzzi, 2011-05-12 14:23:38
    zuzzi
    1
    Bardzo fajne bułeczki. Udały się, pomimo tego, że mam awersję do robienia czegokolwiek z drożdży (jakieś drożdżowe dwie lewe ręce mam). Troszkę dłużej musiałam czekać na bąblowanie zaczynu i nieco płaskie wyrosły, ale generalnie jestem zadowolona. Dałam mniej soli przez co wyszły słodkawe - następnym razem dam więcej i pewnie dorzucę od siebie jakiś zierenek dla urozmaicenia.
  • negri, 2011-05-13 08:13:37
    negri
    Cieszę się, że się udały Czas rośnięcia ciasta czasem jest dłuższy, czasem krótszy - zależy od temperatury, jakości drożdży, itd. Te bułeczki są "średniej wysokości", więc ok. A ziarenka z pewnością wzbogacą ich smak
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe