Muffinki dyniowo-migdałowe

autor: , kategoria: babeczki i muffiny , dodano: 2011-05-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki dyniowo-migdałowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki dyniowo-migdałowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki dyniowo-migdałowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki dyniowo-migdałowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki dyniowo-migdałowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki dyniowo-migdałowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki dyniowo-migdałowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki dyniowo-migdałowe

Składniki:

Przygotowanie:

Wpierw rozpuszczam masło w rondelku na małym ogniu. Następnie mielę obrane migdały w blenderze na masło, czyli połowę migdałów wkładam do pojemniczka i wpierw mielę na dużych obrotach, a następnie na Turbo. Powtarzam z drugą połową. Konsystencja powinna być gładka, bez grudek (przy użyciu blendera Brauna 600W zajmuje to ok. minuty, używam tutaj mniejszego pojemniczka). Masło migdałowe przekładam do miski, dodaję jajka i ostudzone lekko masło, miksuję. Następnie dodaję mus z dyni, sodę, sól, cynamon i ponownie miksuję, aż masa będzie puszysta. Włączam piekarnik na 175 st.C. Ciasto przekładam foremek i wkładam do piekarnika na ok. 20 minut.

Gdy muffinki urosną i zarumienią się z wierzchu, sprawdzam patyczkiem środek. Gdy jest suchy, wyjmuję muffinki, a gdy patyczek jest lekko wilgotny, wyłączam piekarnik i wyjmuję muffinki dopiero po ok. 5-10 minutach. Studzę na talerzu (szybko stygną) i przekładam do szczelnego pojemnika. Nie wiem, ile można je przechowywać, bo nigdy nie zostały dłużej niż 2 dni:)
Muffinki są niezwykle puszyste, wilgotne i smaczne.

uwagi:
- w celu obrania migdałów ze skórki, zalewam je wrzącą wodą w misce i zostawiam na kilka minut. Wodę wylewam, ponownie zalewam wrzątkiem - po minucie skórka łatwo odchodzi.
- używam musu z dyni z domowego słoika, ale można użyć kupnego albo ostatecznie użyć puree z marchewki, czyli ugotowanej marchewki i zmiksowanej na puree.
- można dodać gałkę muszkatołową, miód - ja wolę wersję bardziej "spartańską"

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 14

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe