Muffinki dyniowo-migdałowe
Składniki:
- migdały [200 g]
- masło [0.3 szklanki]
- jajka [3 szt.]
- soda oczyszczona [1 łyżeczka]
- sól [0.3 łyżeczki]
- cynamon
- dynia [1 szczypta] (mus)
Przygotowanie:
Wpierw rozpuszczam masło w rondelku na małym ogniu. Następnie mielę obrane migdały w blenderze na masło, czyli połowę migdałów wkładam do pojemniczka i wpierw mielę na dużych obrotach, a następnie na Turbo. Powtarzam z drugą połową. Konsystencja powinna być gładka, bez grudek (przy użyciu blendera Brauna 600W zajmuje to ok. minuty, używam tutaj mniejszego pojemniczka). Masło migdałowe przekładam do miski, dodaję jajka i ostudzone lekko masło, miksuję. Następnie dodaję mus z dyni, sodę, sól, cynamon i ponownie miksuję, aż masa będzie puszysta. Włączam piekarnik na 175 st.C. Ciasto przekładam foremek i wkładam do piekarnika na ok. 20 minut.
Gdy muffinki urosną i zarumienią się z wierzchu, sprawdzam patyczkiem środek. Gdy jest suchy, wyjmuję muffinki, a gdy patyczek jest lekko wilgotny, wyłączam piekarnik i wyjmuję muffinki dopiero po ok. 5-10 minutach. Studzę na talerzu (szybko stygną) i przekładam do szczelnego pojemnika. Nie wiem, ile można je przechowywać, bo nigdy nie zostały dłużej niż 2 dni:)
Muffinki sÄ… niezwykle puszyste, wilgotne i smaczne.
uwagi:
- w celu obrania migdałów ze skórki, zalewam je wrzącą wodą w misce i zostawiam na kilka minut. Wodę wylewam, ponownie zalewam wrzątkiem - po minucie skórka łatwo odchodzi.
- używam musu z dyni z domowego słoika, ale można użyć kupnego albo ostatecznie użyć puree z marchewki, czyli ugotowanej marchewki i zmiksowanej na puree.
- można dodać gałkę muszkatołową, miód - ja wolę wersję bardziej "spartańską"
Polecany film:
Muffinki reniferki FB
Komentarze