Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Boeuf Strogonow

autor: , kategoria: z wołowiny , dodano: 2009-10-24
  • Boeuf Strogonow

Składniki:

Przygotowanie:

Ta jedna z najpopularniejszych potraw na świecie wywodzi się z Rosji, choć kucharz, który ją stworzył, gdy pracował u rodziny Strogonowów, był Francuzem.


Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry grubości ok. 1 cm, a potem w paski. Osobiście lubię cienkie paseczki. Cebulę obrać i grubo posiekać. Pieczarki umyć, obrać, poszatkować. Na patelni rozgrzać część oleju, zrumienić cebule, przełożyć do rondla, a na pozostałym, bardzo gorącym, oleju smażyć mięso, stale mieszając. Pod koniec smażenia oprószyć je mąką wymieszaną z pieprzem i posolić. Bardzo ważne żeby nie solić mięsa przed smażeniem!
Tak przygotowane mięso też przełożyć do rondla, potem dodać usmażone na maśle pieczarki, wlać śmietanę wraz z koncentratem i dusić nie dłużej niż 5 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz papryką.
Podawać z pieczywem lub kładzionymi kluskami, udekorować natką.

    Śr. ocena: 4.97 / recenzji: 18 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • maatra, 2009-12-18 22:28:45
    maatra
    3
    goraco polecam ten przepis. tym daniem nadal mozna zaskoczyc sprawdzlam ten przepis kilka razy i w moim sa jeszcze okorki konserwowe pokrojone w pol plasterki.
  • paulina150528, 2009-12-19 10:23:53
    paulina150528
    0
    Mam w rodzinie dwóch miłośników tejże potrawy,jednak sama nigdy jej nie robiłamNajwyższa pora to zmienić
    Mam nadzieje,że uda mi się trafić w ich zmysł smakowy.
  • Ashira, 2009-12-19 12:18:55
    Ashira
    1
    ten smak kojarzy mi się ze stołówką, ale jest to przyjemne skojarzenie
    sycące i to bardzo.
    a ten zapach apetycznego mięsa rozchodzący się po mieszkaniu.... i ten sos...
    pycha z kluskami śląskimi lub z kaszą gryczaną, w towarzystwie buraczków lub ogórka kiszonego...
  • mikia20, 2009-12-19 21:34:33
    mikia20
    2
    Zrobiłam niedawno! Przepis łatwy, na pewno wyjdzie.Moja wersja była bardzo pikantna i TŻ się zajadał
    Najlepsze ze świeżym chlebem. Rozgrzewa w ta piękną zimę
  • majade, 2009-12-22 17:16:21
    majade
    1
    Polecam to fantastyczne danie! Zawsze wychodzi i smakuje wszystkim. Proponuję dodać do dania cienko pokrojone paseczki ogórka kizonego i podpieczoną w tosterze ciabattę
  • Monifash34, 2010-02-20 18:48:58
    Monifash34
    2
    Do tego przepisu dodałabym jeszcze ogórka kiszonego.
    Paprykę czerwoną mieloną,ale ostrą,bo wolę pikantniejsze danie
  • AnusiaPn, 2010-02-21 23:57:23
    AnusiaPn
    1
    uwielbiam szczególnie z ryżem ja nie dodaję pieczarek, a do sosu zamiast koncentratu sok pomidorowy i keczup a i zamiast polędwicy wołowej u mnie w domku robi się z kurczaka tzn z piersi pyszności!
  • Srebrna Lisica, 2010-02-22 13:11:24
    Srebrna Lisica
    1
    Owszem, robię boeuf jest smakowity. Ja z kolei podaję z kaszą gryczaną.
  • magdaka13, 2010-03-07 14:09:02
    magdaka13
    1
    Genialny przepis,klasyka smaku!
  • daget, 2010-03-12 14:41:36
    daget
    1
    Ach, uwielbiam tylko najlepiej jak ma taki kwaskowaty posmak wiec obowiązkowo ogorek korniszony i papryka konserwowa. A szczyt smaku to podanie go w chlebku zamiast prawdziwego talerza....
  • aplikacja24, 2010-05-04 08:43:19
    aplikacja24
    1
    od dziś mój lubiony przepis ...
  • gwiazdeczka172, 2010-07-01 15:18:48
    gwiazdeczka172
    0
    Dokładnie takie samo danie jadłam na przyjęciu komunijnym mojego kuzyna. Pyszne!
  • vild, 2010-07-01 19:58:10
    vild
    0
    musze zrobic koniecznie. myslalam, ze przepis jest bardziej skomplikowany.
    i czas wykonania mi sie podoba - krociutkie 20 minut
  • aafk, 2010-07-26 16:31:45
    aafk
    1
    Fajny przepis, u mnie jeszcze musi znaleźć się papryka No i bulion oczywiście...
  • ewelline, 2010-08-22 14:18:12
    ewelline
    0
    Uwielbiam to danie!!!! Przepis bardzo dobry!!
  • Sensuel, 2010-10-24 14:21:22
    Sensuel
    Przepis bardzo dobry tylko nie zgadza się z foto .Pieczarki posiekne,a na zdjęciu w plasterkach.
    Zrobiłam to danie ciut po swojemu.Czas ogotwania na 100% nie jest 5 min,bo mięso po tym czasie jest twarde .
    Daję 5*,bo ogólnie mi smakuje i wygląda apetycznie.Poza tym łatwe w wykonaniu.
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-10-24 14:21:26
    Sensuel
    0
    Przepis bardzo dobry tylko nie zgadza się z foto .Pieczarki posiekne,a na zdjęciu w plasterkach.
    Zrobiłam to danie ciut po swojemu.Czas ogotwania na 100% nie jest 5 min,bo mięso po tym czasie jest twarde .
    Daję 5*,bo ogólnie mi smakuje i wygląda apetycznie.Poza tym łatwe w wykonaniu.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Naleśniki z kurczakiem typu gyros
  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo