Boeuf Strogonow

autor: , kategoria: z wołowiny , dodano: 2009-10-24
  • Boeuf Strogonow

Składniki:

Przygotowanie:

Ta jedna z najpopularniejszych potraw na świecie wywodzi się z Rosji, choć kucharz, który ją stworzył, gdy pracował u rodziny Strogonowów, był Francuzem.


Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry grubości ok. 1 cm, a potem w paski. Osobiście lubię cienkie paseczki. Cebulę obrać i grubo posiekać. Pieczarki umyć, obrać, poszatkować. Na patelni rozgrzać część oleju, zrumienić cebule, przełożyć do rondla, a na pozostałym, bardzo gorącym, oleju smażyć mięso, stale mieszając. Pod koniec smażenia oprószyć je mąką wymieszaną z pieprzem i posolić. Bardzo ważne żeby nie solić mięsa przed smażeniem!
Tak przygotowane mięso też przełożyć do rondla, potem dodać usmażone na maśle pieczarki, wlać śmietanę wraz z koncentratem i dusić nie dłużej niż 5 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz papryką.
Podawać z pieczywem lub kładzionymi kluskami, udekorować natką.

    Śr. ocena: 4.97 / recenzji: 18 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • maatra, 2009-12-18 22:28:45
    maatra
    3
    goraco polecam ten przepis. tym daniem nadal mozna zaskoczyc sprawdzlam ten przepis kilka razy i w moim sa jeszcze okorki konserwowe pokrojone w pol plasterki.
  • paulina150528, 2009-12-19 10:23:53
    paulina150528
    0
    Mam w rodzinie dwóch miłośników tejże potrawy,jednak sama nigdy jej nie robiłamNajwyższa pora to zmienić
    Mam nadzieje,że uda mi się trafić w ich zmysł smakowy.
  • Ashira, 2009-12-19 12:18:55
    Ashira
    1
    ten smak kojarzy mi się ze stołówką, ale jest to przyjemne skojarzenie
    sycące i to bardzo.
    a ten zapach apetycznego mięsa rozchodzący się po mieszkaniu.... i ten sos...
    pycha z kluskami śląskimi lub z kaszą gryczaną, w towarzystwie buraczków lub ogórka kiszonego...
  • mikia20, 2009-12-19 21:34:33
    mikia20
    2
    Zrobiłam niedawno! Przepis łatwy, na pewno wyjdzie.Moja wersja była bardzo pikantna i TŻ się zajadał
    Najlepsze ze świeżym chlebem. Rozgrzewa w ta piękną zimę
  • majade, 2009-12-22 17:16:21
    majade
    1
    Polecam to fantastyczne danie! Zawsze wychodzi i smakuje wszystkim. Proponuję dodać do dania cienko pokrojone paseczki ogórka kizonego i podpieczoną w tosterze ciabattę
  • Monifash34, 2010-02-20 18:48:58
    Monifash34
    2
    Do tego przepisu dodałabym jeszcze ogórka kiszonego.
    Paprykę czerwoną mieloną,ale ostrą,bo wolę pikantniejsze danie
  • AnusiaPn, 2010-02-21 23:57:23
    AnusiaPn
    1
    uwielbiam szczególnie z ryżem ja nie dodaję pieczarek, a do sosu zamiast koncentratu sok pomidorowy i keczup a i zamiast polędwicy wołowej u mnie w domku robi się z kurczaka tzn z piersi pyszności!
  • Srebrna Lisica, 2010-02-22 13:11:24
    Srebrna Lisica
    1
    Owszem, robię boeuf jest smakowity. Ja z kolei podaję z kaszą gryczaną.
  • magdaka13, 2010-03-07 14:09:02
    magdaka13
    1
    Genialny przepis,klasyka smaku!
  • daget, 2010-03-12 14:41:36
    daget
    1
    Ach, uwielbiam tylko najlepiej jak ma taki kwaskowaty posmak wiec obowiązkowo ogorek korniszony i papryka konserwowa. A szczyt smaku to podanie go w chlebku zamiast prawdziwego talerza....
  • aplikacja24, 2010-05-04 08:43:19
    aplikacja24
    1
    od dziś mój lubiony przepis ...
  • gwiazdeczka172, 2010-07-01 15:18:48
    gwiazdeczka172
    0
    Dokładnie takie samo danie jadłam na przyjęciu komunijnym mojego kuzyna. Pyszne!
  • vild, 2010-07-01 19:58:10
    vild
    0
    musze zrobic koniecznie. myslalam, ze przepis jest bardziej skomplikowany.
    i czas wykonania mi sie podoba - krociutkie 20 minut
  • aafk, 2010-07-26 16:31:45
    aafk
    1
    Fajny przepis, u mnie jeszcze musi znaleźć się papryka No i bulion oczywiście...
  • ewelline, 2010-08-22 14:18:12
    ewelline
    0
    Uwielbiam to danie!!!! Przepis bardzo dobry!!
  • Sensuel, 2010-10-24 14:21:22
    Sensuel
    Przepis bardzo dobry tylko nie zgadza się z foto .Pieczarki posiekne,a na zdjęciu w plasterkach.
    Zrobiłam to danie ciut po swojemu.Czas ogotwania na 100% nie jest 5 min,bo mięso po tym czasie jest twarde .
    Daję 5*,bo ogólnie mi smakuje i wygląda apetycznie.Poza tym łatwe w wykonaniu.
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-10-24 14:21:26
    Sensuel
    0
    Przepis bardzo dobry tylko nie zgadza się z foto .Pieczarki posiekne,a na zdjęciu w plasterkach.
    Zrobiłam to danie ciut po swojemu.Czas ogotwania na 100% nie jest 5 min,bo mięso po tym czasie jest twarde .
    Daję 5*,bo ogólnie mi smakuje i wygląda apetycznie.Poza tym łatwe w wykonaniu.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe