Boeuf Strogonow
Składniki:
- polędwica wołowa [50 dag]
- cebula biała [2 szt.]
- pieczarki [30 dag]
- olej [2 łyżki]
- masło [2 łyżki]
- mąka [1 łyżka]
- śmietana [0.5 szklanki] (22 procentowej)
- koncentrat pomidorowy [1 łyżka]
- pieprz [1 szczypta]
- natka pietruszki [3 łyżki]
- sól [1 szczypta]
- papryka czerwona [1 szczypta] (mielona)
Przygotowanie:
Ta jedna z najpopularniejszych potraw na świecie wywodzi się z Rosji, choć kucharz, który ją stworzył, gdy pracował u rodziny Strogonowów, był Francuzem.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry grubości ok. 1 cm, a potem w paski. Osobiście lubię cienkie paseczki. Cebulę obrać i grubo posiekać. Pieczarki umyć, obrać, poszatkować. Na patelni rozgrzać część oleju, zrumienić cebule, przełożyć do rondla, a na pozostałym, bardzo gorącym, oleju smażyć mięso, stale mieszając. Pod koniec smażenia oprószyć je mąką wymieszaną z pieprzem i posolić. Bardzo ważne żeby nie solić mięsa przed smażeniem!
Tak przygotowane mięso też przełożyć do rondla, potem dodać usmażone na maśle pieczarki, wlać śmietanę wraz z koncentratem i dusić nie dłużej niż 5 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz papryką.
Podawać z pieczywem lub kładzionymi kluskami, udekorować natką.
Polecany film:
Kulinarne ciekawostki 08 - kasza owsiana
Komentarze
Mam nadzieje,że uda mi się trafić w ich zmysł smakowy.
sycące i to bardzo.
a ten zapach apetycznego mięsa rozchodzący się po mieszkaniu.... i ten sos...
pycha z kluskami śląskimi lub z kaszą gryczaną, w towarzystwie buraczków lub ogórka kiszonego...
Najlepsze ze świeżym chlebem. Rozgrzewa w ta piękną zimę
Paprykę czerwoną mieloną,ale ostrą,bo wolę pikantniejsze danie
i czas wykonania mi sie podoba - krociutkie 20 minut
Zrobiłam to danie ciut po swojemu.Czas ogotwania na 100% nie jest 5 min,bo mięso po tym czasie jest twarde
Daję 5*,bo ogólnie mi smakuje i wygląda apetycznie.Poza tym łatwe w wykonaniu.
Zrobiłam to danie ciut po swojemu.Czas ogotwania na 100% nie jest 5 min,bo mięso po tym czasie jest twarde
Daję 5*,bo ogólnie mi smakuje i wygląda apetycznie.Poza tym łatwe w wykonaniu.