Tagliatelle z pomidorami i tuńczykiem

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2011-05-12
  • Tagliatelle z pomidorami i tuńczykiem

Składniki:

Przygotowanie:

Do gotującej, osolonej (2 łyżeczki) wody dodaję 2-3 łyżki oliwy, aby makaron się nie kleił. Następnie wrzucam makaron. Gotuję "na oko", ok. 10-12 min do uzyskania efektu al dente :).

W międzyczasie przygotowuję sos. W dużym rondlu podgrzewam oliwę (1-2 łyżki), dodaję posiekaną w drobną kosteczkę cebulę. Mieszam energicznie, aby nie doprowadzić do zezłocenia cebulki. Pomidory myję, sparzam, obieram ze skórki, pozbywam je nasion, kroję w kostkę. Pokrojone pomidory dodaję do cebuli.

W moździerzu przygotowuję przyprawy- sól, czosnek, chilli, pieprz ucieram na pastę, dodaję do pomidorów i cebuli. Mieszam i czekam aż przyprawy połączą się z pomidorami i cebulą. Do sosu dodaję pomidory z puszki, aby rozrzedzić trochę sos, doprawiam szczyptą/ płaską łyżeczką cukru. Gotuję sos ok. 10-12 min.

Na sam koniec dodaję do sosu tuńczyka z puszki, po wcześniejszym odcedzeniu. Całość gotuję jeszcze jakieś 8-10 min.

Ugotowany makaron odcedzam, NIE zalewam zimną wodą, aby nie pozbawić go naturalnej skrobi, która lepiej zwiąże go z sosem. Dodaję makaron do rondla z sosem, mieszam, dodaję pokrojoną świeżą bazylię (5-6 listków) oraz mozzarellę startą na tarce. Zestawiam z ognia, mieszkam i czekam aż ser przyjemnie się rozpłynie :). Serwuję.

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe