Bułeczki drożdzowe

autor: , kategoria: bułki i rogaliki, kuchnia francuska , dodano: 2011-05-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułeczki drożdzowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułeczki drożdzowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułeczki drożdzowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułeczki drożdzowe

Składniki:

Przygotowanie:

1. Rozczyn: drożdże zasypać cukrem, dodać 2 łyżki mąki i zalać wszystko 50 ml mleka. Wymieszać i odstawić na kilka minut.
2. W dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać rozmącone jajko i drobno pokrojone miękkie masło.
3. Wlać drożdże.
4. Dolać część mleka i zacząć zagniatać ciasto.
5. Powoli dolewać kolejne porcje mleka i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.
6. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na godzinę.
7. Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki.
8. Obtoczyć je w mące i odstawić na ok. 30 min. do ponownego wyrośnięcia.
9. Piec 15 min. w temp. 180 ºC

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • PatrykLubik, 2016-11-23 12:17:13
    PatrykLubik
    Przypominają mi wygląd ciasteczek z dzieciństwa jakie robiła babcia. Na stronie Polskich Młynów czytałem, ze do drożdżowego idealnie pasuje mąką luskusowa zawsze używałem uniwersalnej więc ciasteczka wypróbuje z lusksusowej
    Komentarz
  • ankaszym, 2017-05-10 12:40:38
    ankaszym
    tak, do drożdżowego też używam luksusowej szymanowskiej, bardzo fajne wychodzą
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe