Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Bułeczki drożdzowe

autor: , kategoria: bułki i rogaliki, kuchnia francuska , dodano: 2011-05-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułeczki drożdzowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułeczki drożdzowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułeczki drożdzowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bułeczki drożdzowe

Składniki:

Przygotowanie:

1. Rozczyn: drożdże zasypać cukrem, dodać 2 łyżki mąki i zalać wszystko 50 ml mleka. Wymieszać i odstawić na kilka minut.
2. W dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać rozmącone jajko i drobno pokrojone miękkie masło.
3. Wlać drożdże.
4. Dolać część mleka i zacząć zagniatać ciasto.
5. Powoli dolewać kolejne porcje mleka i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.
6. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na godzinę.
7. Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki.
8. Obtoczyć je w mące i odstawić na ok. 30 min. do ponownego wyrośnięcia.
9. Piec 15 min. w temp. 180 ºC

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • PatrykLubik, 2016-11-23 12:17:13
    PatrykLubik
    Przypominają mi wygląd ciasteczek z dzieciństwa jakie robiła babcia. Na stronie Polskich Młynów czytałem, ze do drożdżowego idealnie pasuje mąką luskusowa zawsze używałem uniwersalnej więc ciasteczka wypróbuje z lusksusowej
    Komentarz
  • ankaszym, 2017-05-10 12:40:38
    ankaszym
    tak, do drożdżowego też używam luksusowej szymanowskiej, bardzo fajne wychodzą
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 6
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem
  • Mniam: 2
    Bananowe tosty francuskie (bezjajeczne)