Beziki z kremem mascarpone i kumkwatem

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2011-05-14
  • Mniam: 11
    Mniam zdjęcie! Beziki z kremem mascarpone i kumkwatem
    Mniam: 11
    Mniam zdjęcie! Beziki z kremem mascarpone i kumkwatem

Składniki:

Przygotowanie:

Białka z solą ubijamy na sztywno, dosypujemy małymi porcjami cukier, ubijamy do momentu, gdy masa stanie sie gładka i lśniąca. Na koniec dodajemy aromat,mąkę i czerwony barwnik. Mieszamy. Ilość czerwonego barwnika zależy od Was. Ja nie chciałam czerwonych bezów, tylko takie malinowe/różowe.

Szprycą (rękawem) wycisamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia średniej wielkości bezy.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 120 stopni C i suszymy godzinę (lub 1h30, jeśli subimy całkiem suche bezy). Długość suszenia zależy od temperatury i wielkości bezów.

Po upływie określonego czasu wyciągamy bezy, czekamy aż przestygną i przekładamy kremem: serek
mascarpone mieszamy z marmoladą. Próbujemy czy krem jest wystarczająco słodki (nie za słodki, bo bezy są strasznie słodziutkie). Smarujemy jedną połówkę bezy i dociskamy drugą.

Przechowujemy w suchym miejscu. Beziki z kremem najlepsze są od razu po upieczeniu i przełożeniu (bardzo szybka nasiąkają masą!).

Smacznego!

Ilośc porcji: ok 20-30 sztuk

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • KarolinaK, 2011-05-23 10:46:51
    KarolinaK
    To sa francuskie "Macaron". Nie przepadam za nimi ale daje 4 gwiazdki za zdjecie.
    Komentarz
  • tysia_z, 2012-09-23 18:29:33
    tysia_z
    Od razu sprostuję: macarons robi się z migdałów.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem